Egy évig még biztosan nem lesznek Ukrajnában F–16-os vadászgépek

Továbbra is csúszik az ukrán pilóták nyugati kiképzése, ami fontos feltétele a szállításnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Washington Post2023. 08. 12. 13:06
null
Fotó: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig csigatempóban halad az ukrán F16-os projekt, bár az előkészületek már folynak a vadászgépek átadására és az ukrán pilóták kiképzésére nézve − ezt már hivatalosan megerősítették az amerikaiak oldaláról is.

Eltart egy ideig, amíg Ukrajna megkapja a megígért amerikai F–16-os vadászgépeket

− közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora egy sajtóbeszélgetésen pénteken. 

John Kirby megerősítette Joe Biden májusban közölt szándékát arról, hogy az ukrán légierőt F16-os vadászrepülőkkel támogatják, de azt is megjegyezte, hogy az ukrán pilótákat előbb ki kell képezni, és meg kell teremteni a gépek fenntartásához szükséges feltételeket. 

Első körben hat ukrán pilóta képzését kezdenék majd el, ám majdnem biztos, hogy a kiképzésük nem fejeződik be jövő nyár előtt 

− állapította meg a Washington Post amerikai napilap. Az elemző cikkben kifejtik, látszik, hogy Kijev és a támogatói között mekkora félreértés van abban, hogy milyen gyorsan lehet majd bevetni a pilótákat és a gépeket.

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője elmondta azt is, hogy az ukrán pilóták kiképzéséről folyamatosan egyeztetnek az európai partnerekkel, így dán és holland szakemberekkel dolgoznak a tananyag összeállításán. 

Korábban az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij többször is bírálta a Nyugatot, hogy elvárják tőlük a nagyszabású ellentámadást úgy, hogy nem adnak nekik modern légi járműveket, amelyek nélkül szerintenem reális, hogy sikereket érjenek el.

A Washington Post arról is ír, hogy a képzésben részt vevő ukrán pilótáknak szükségük van bizonyos alapszintű nyelvtudás elsajátítására is, mert az amerikai vadászgépek kezelési nyelve az angol. 

Mint írták, bár beszélnek angolul, így is legalább négy hónap lesz, hogy fel tudják hozni őket arra a szakmai nyelvre, ami a gépekhez kell, emellett meg kell tanítani a földi egységet is az alapokra. Ehhez John Kirby annyit tett hozzá: egy több lépésből álló folyamatról van szó.

 

Borítókép: F16-os vadászrepülőgép (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.