Kihívója akadt Vlagyimir Putyinnak az elnökválasztáson

„Katonai kérdésekben hozzáértőbbnek tartom magam a hivatalban lévő elnöknél” – fogalmazott Igor Girkin.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 31. 19:05
Igor Girkin (Strelkov), the former top military commander of the self-proclaimed "Donetsk People's Republic" and nationalist blogger, detained earlier Friday and accused of extremism, sits inside a glass defendants' cage during a hearing to consider a request on his pre-trial arrest in Moscow on July 21, 2023. (Photo by Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP) Fotó: AFP/Alexander Zemlianichenko
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette indulási szándékát a jövőre esedékes orosz elnökválasztáson Igor Girkin, a donyecki szakadárok volt „védelmi minisztere” csütörtökön.

Katonai kérdésekben hozzáértőbbnek tartom magam a hivatalban lévő elnöknél, de akár a védelmi miniszternél is

– hangoztatta Girkin a Telegram-csatornáján.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, aki 2014 nyarán az ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság „védelmi minisztereként” szolgált, úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin államfő „túlságosan barátságos”. 

Girkin szerint Putyint nemcsak nyugati partnerei és a kijevi vezetés, de saját biztonsági és hírszerző szolgálatai, valamint a hadiipar képviselői is orránál fogva vezették.

A donyecki szakadárok 52 éves volt tárcavezetője közölte, hogy Putyinnal ellentétben neki nincsenek „milliomos barátai”. Az Igor Sztrelkov álnéven is ismert katonai bloggernek több mint 730 ezer követője van a Telegramon.

Júliusban az orosz hatóságok szélsőségre való felbujtás címén őrizetbe vették, és elítélése esetén öt év szabadságvesztés fenyegeti. Girkin ugyan támogatja az Ukrajna elleni orosz háborút, azonban nyilvánosan bírálja a moszkvai katonai vezetést.

Távollétében Girkint életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a hágai kerületi bíróság, mert felelősnek találták a malajziai utasszállító repülőgép Donyeck fölötti lelövéséért 2014 augusztusában. A férfi nem vett részt a bírósági tárgyalásokon, és kategorikusan tagadta bűnösségét.

Az orosz elnökválasztás tervezett időpontja 2024 márciusa.

Borítókép: Igor Girkin, a donyecki szakadárok volt „védelmi minisztere” ellen jelenleg bírósági eljárás zajlik „szélsőségre való felbujtás” címén. Girkin korábban bírálta az orosz elnököt (Fotó: Alexander Zemlianichenko/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.