Bocsánatot kért a miniszterelnök az ukrán náci látogatása miatt + videó

Oroszország szerint a kanadai hatóságoknak kötelességük bíróság elé állítani vagy kiadni a náci Jaroszlav Hunkát.

2023. 09. 27. 21:57
ZELENSZKIJ, Volodimir; TRUDEAU, Justin
Toronto, 2023. szeptember 23. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) Justin Trudeau kanadai miniszterelnök társaságában egy torontói nagygyûlésen 2023. szeptember 22-én. MTI/AP/The Canadian Press/Nathan Denette Fotó: Nathan Denette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bocsánatot kért szerdán Justin Trudeau kanadai miniszterelnök országa nevében minden kanadaitól és a világtól, amiért a parlamentben egy ukrán nácit fogadtak múlt héten, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása során – számolt be a Toronto Star kanadai napilap. Közleményében a kormányfő elmondta, az incidens sérti a holokauszt több millió halálos áldozatának emlékét. Trudeau ugyanakkor kiállt amellett, hogy a megbotránkoztató esetért Anthony Rota házelnök a felelős, aki kedden – a legfőbb politikai erők nyomására – le is mondott posztjáról. Rota korábban ukrán és kanadai hősként ünnepelte a 98 éves Jaroszlav Hunkát és megköszönte szolgálatát.

A kanadai miniszterelnök egyúttal az ukrán államfőtől is bocsánatot kért, amiért ilyen helyzetbe hozták látogatása során.

A kormánypárti frakcióvezető, Karina Gould azt mondta: a házelnök a kormány vagy az ukrán küldöttség előzetes tájékoztatása nélkül hívta meg a parlament két házának együttes ülésére a nácik oldalán harcoló egykori ukrán katonát, akivel a házelnök hivatala szerint Rota fia lépett kapcsolatba. A hivatal azt is megerősítette, hogy egyetlen más pártot vagy frakciót sem tájékoztatott a meghívásról – számolt be szerdán az MTI.

Az ügyben szerdán a Kreml is megszólalt. Az MTI közlése szerint Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő sajtótájékoztatón azt mondta, a kanadai hatóságoknak kötelességük bíróság elé állítani vagy kiadni a náci Jaroszlav Hunkát. Hozzátette: a Kreml úgy értesült, Lengyelországban kezdeményezni fogják Hunka felelősségre vonását. „Nyilvánvaló, hogy az ilyen bűncselekmények itt nem évülhetnek el” – fogalmazott. A Kreml szóvivője nemzetközi reakciót sürgetett arra, hogy Hunkát felállva megtapsolták az ottawai törvényhozásban. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a nyugati nagyhatalmak leleplezték magukat azzal, hogy szégyenletes módon London, Washington és Párizs nem ítélte el hivatalosan az Ottawában történteket.

Zaharova kijelentette: a kanadai hatóságoknak a „nácikkal való kacérkodása” és „szisztematikus ellenséges kirohanásai” elkerülhetetlenül kihatnak majd Ottawa és Moszkva kapcsolatára. Megítélése szerint a kétoldalú viszony már most is a legmélyebb válságban van. Ezért a kanadai vezetést tette felelőssé.

Borítókép:  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (balra) Justin Trudeau kanadai miniszterelnök társaságában egy torontói nagygyűlésen 2023. szeptember 22-én (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Nathan Denette)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.