Egyszázaléknyira vannak a magyarok attól, hogy bekerüljenek a szlovák parlamentbe

Az elmúlt húsz év legfontosabb parlamenti választására készülnek Szlovákiában.

2023. 09. 27. 11:50
FORRÓ Krisztián
Budapest, 2022. november 2. Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség elnöke beszél a szlovákiai helyhatósági és megyei választások eredményét értékelõ sajtótájékoztatón Budapesten a Nemzetpolitikai Államtitkárságon 2022. november 2-án. A Szövetség magyar párt jelentõsen növelte a megyei képviselõi helyek számát, 54 képviselõje lesz öt déli megyében, valamint 263 polgármesteri pozíciót nyert meg, ebbõl önállóan 222 településem gyõztek, további 41 helyen pedig koalícióban irányítják majd a településeket. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétették a hét végi parlamenti választás előtti utolsó közvélemény-kutatás eredményeit.

Az Ipsos felmérése szerint a Forró Krisztián vezette felvidéki magyar Szövetség nevű párt csupán egyszázaléknyira van attól, hogy bekerüljön a szlovák parlamentbe – idézte az eredményeket a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

A bejutási küszöb az önállóan induló pártoknak öt százalék, a két vagy három pártból álló pártszövetségeknek hét százalék, a négy vagy több pártból állóknak pedig tíz százalék.

A mezőnyt jelenleg  a Robert Fico vezette baloldali Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer) vezeti, mely – ha most tartanák a választásokat – a voksok 20,6 százalékát szerezné meg. Második helyen a szintén baloldali Progresszív Szlovákia (PS) áll, mely a szavazatok 17 százalékát nyerné meg. Harmadik helyre pedig a Hang – Szociáldemokrácia (Hlas) nevű párt kerülne 13 százalékkal.

Szlovákiában nagy erőkkel készülnek a parlamenti választásra, a The Guardian brit napilapnak többen arról számoltak be, az elmúlt húsz év legfontosabb választásának tartják.

„Lemondtam egy nyaralást, hogy itthon maradjak és szavazzak” – magyarázta a lapnak egy helyi férfi. Hozzátette: „nem emlékszem, hogy az ország korábban annyira polarizált lett volna, mint most”.

Borítókép: Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség elnöke (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.