időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo

Elon Musk nem kímélte Ukrajnát

Magyar Nemzet
2023.09.18. 09:33 2023.09.18. 09:39
Elon Musk nem kímélte Ukrajnát

Oly sok halál, oly kevésért – összegezte az ukrán ellentámadás sikertelenségét Elon Musk X-bejegyzésében. Az amerikai–dél-afrikai milliárdos egy korábbi bejegyzésre reagálva válaszolt, amely a nyár elején kezdetét vevő és még most is tartó ellenoffenzíva kudarcaira hívta fel a figyelmet. 

Az eredeti poszt szerzője, David Sacks még június 19-én írt arról, hogy az ellentámadás nem éri el egyik eredetileg kitűzött célját sem, azaz nem sikerül visszaszerezni nagyobb területeket, valamint a béketárgyalásokhoz sem kerülnek közelebb a felek. Sacks azóta folyamatosan frissíti bejegyzését a témához kapcsolódó cikkekkel, hírekkel, legújabb posztjában egy térképet osztott meg a következő szöveggel: 

A sokat hangoztatott ellentámadás területi nyereségei olyan elenyészők, hogy alig látszanak a térképen.

 

Musk és a háború

Az elmúlt időszakban Musk újfent az ukránok célkeresztjébe került, miután életrajzi könyvéből kiderült, hogy a Starlink hálózat lekapcsolásával megakadályozott egy ukrán támadást az orosz hadiflotta ellen. Saját elmondása szerint ezt azért tette, hogy megmentse a világot egy atomháborútól, ugyanis szerinte Moszkva nukleáris fegyverekhez nyúlt volna egy ilyen csapás esetén. 

Tavaly októberben a milliárdos egy saját béketervvel állt elő, ami szintén az ukránok nemtetszését váltotta ki, mivel a javaslat szerint Ukrajnának semlegesnek kellene maradnia és le kéne mondani a NATO-tagságról. 

A tervezetre reagálva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök oroszpártisággal vádolta Muskot, Andrij Melnyik ukrán diplomata pedig nemes egyszerűséggel melegebb éghajlatra küldte a milliárdost.

A Kreml ugyanakkor méltatta a javaslatot, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pozitív fejleményként hivatkozott rá.

A napokban egyébként Vlagyimir Putyin is beszélt a milliárdosól, mint mondta:

Elon Musk kétségtelenül kiváló ember, ezt el kell ismerni, és szerintem az egész világ el is ismeri. Egy aktív, tehetséges üzletember.

Borítókép: Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója a New York-i Metropolitan Mûvészeti Múzeum Ruhaintézetének jótékonysági gálaestjén 2022. május 2-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.