Európa-szerte kifakadtak a pártok Ursula von der Leyen beszédére

Nagy port vert fel az európai politikában az Európai Bizottság elnökének évnyitó értékelése az Európai Parlament ülése előtt.

2023. 09. 13. 15:00
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2023. szeptember 13. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetérõl tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartotta hagyományos értékelőjét Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki többek között amellett, hogy beleszállt a kínaiakba, kijelentette, hogy az Európát sújtó súlyos munkaerőhiányt további migrációval kellene orvosolni. Ursula von der Leyen emellett rengeteget beszélt a jogállamiság védelméről, erre a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) kormányzópárt képviselője is felhívta a figyelmet. Beata Szydlo azonban annyival egészítette ki, hogy Von der Leyen

elfelejtette megemlíteni, hogy az ő Európai Bizottsága sérti meg az európai szerződéseket azzal, hogy beavatkozik a szuverén EU-tagállamok hatáskörébe.

Piotr Müller kormányszóvivő pedig leszögezte, hogy  a lengyel kabinet nem járul hozzá a szerződések olyan módosításaihoz, amelyek további hatásköröket ruháznának át a brüsszeli bürokratákra.

Ausztriában sem arattak osztatlan sikert Ursula von der Leyen tervei, amelyeket a beszédében vázolt fel a következő egy évre. Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt európai parlamenti delegációjának vezetője arcátlan öndicséretnek nevezte a beszédet.

Ha a tényeket nézzük, az Európai Unió siralmas állapotban van: pénzügyileg eladósodott, erkölcsileg a korrupciós botrányok miatt csőd fenyegeti, a korlátlan bevándorlás miatt pedig az Európában kialakult sokszínűség és kultúrák teljes elidegenedése fenyegeti

– mondta Vilimsky. Az osztrák jobboldali politikus az unió migrációs politikáját emelte ki a kritikájában.

2015 óta több mint hétmillió menedékkérelmet nyújtottak be az EU-ban. A többségük nem kap védettségi státust, így nincs joguk itt lenni – és mégis maradnak. Egyre több európai városban vannak tűzesetek, a kultúrák összecsapása egyre erőszakosabbá válik. Idén ismét csaknem 30 százalékkal nőtt az Európába nyomuló menedékkérők száma

– mondta Vilimsky, aki a tömeges migráció megállítására szólított fel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ukrajnai háború egyre több pénzbe kerül az európai polgároknak, miközben a különböző szankciók egyre inkább ellehetetlenítik az uniós országokat.

– Az ukrajnai háború egyre inkább feneketlen kútfővé válik. Eddig csak az EU 132 milliárd eurót pumpált Ukrajnába, az USA pedig mintegy 70 milliárdot. Egyik szankciós csomagot követi a másik, és az egyetlen hatása mindennek az, hogy már csak nagyon drága kerülőutakon keresztül veszünk orosz gázt, plusz a drága amerikai cseppfolyósított gázt. Az EU egyre inkább az USA háborús uszítójává és bábjává válik – jelentette ki Harald Vilimsky. Megjegyezte, hogy „meg kell óvnunk magunkat további ötévnyi Von der Leyen-elnökségtől, mert az Európai Unió így is rendkívül mélyre süllyedt a gödörben”.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.