időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Hivatalos: Ukrajna keresetet nyújtott be Magyarország ellen

Odrobina Kristóf
2023.09.18. 19:07 2023.09.23. 16:17
Hivatalos: Ukrajna keresetet nyújtott be Magyarország ellen

Kijev pert indított a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen az ukrán termékek importjának tilalma miatt – közölte hétfőn az ukrán gazdasági minisztérium.

 

Ahogy arról lapunk beszámolt a nap folyamán, Ukrajna hetek óta fenyegeti Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért azok nem hajlandók feloldani az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó importtilalmat. Legutóbb az ország kereskedelemért felelős képviselője, Tarasz Kacska beszélt arról a Politico című lapnak, hogy Ukrajna megteszi a szükséges lépéseket.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója ennek kapcsán lapunknak elmondta, hogy Ukrajnának minden joga megvan élni ezzel a jogával, azt ugyanakkor megjegyezte, egy WTO előtti jogvitát tekintve erősen kétséges, hogy mennyire lenne értelmezhető a magyar vagy például lengyel, szlovák tilalom megtorló, retorzív jellegűnek, mintsem inkább jogos alapú, piacvédő, a nagyobb károkozást elhárítani igyekvő intézkedésnek.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.