Így kényszerítené haza Minszk a külföldre menekülteket

„Ne essetek pánikba, és ne kövessetek el meggondolatlan lépéseket” – üzente a Lukasenka elől elmenekülőknek az ellenzék vezetője.

Forrás: Kyiv Post2023. 09. 07. 12:32
Illusztráció. Belarusz útlevél. Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök új rendelete „hazakényszerítené” a külföldre menekült ellenzékieket és hatalma ellen tiltakozókat. (Forrás: NEXTA / Twitter)
Illusztráció. Belarusz útlevél. Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök új rendelete „hazakényszerítené” a külföldre menekült ellenzékieket és hatalma ellen tiltakozókat. (Forrás: NEXTA / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök elrendelte, hogy országa nagykövetségei ne állítsanak ki több útlevelet a külföldön tartózkodó belorusz állampolgárok számára. Ezzel a lépéssel a Kyiv Post angol nyelvű ukrán lap szerint azt igyekszik elérni, hogy a külföldön élő kritikusai visszatérjenek az országba, hogy büntetőeljárás alá vonhassa őket.

Az új rendelet értelmében a belorusz állampolgárok ezentúl csak „az utolsó bejelentett lakóhelyükhöz tartozó konzuli szolgálatnál”, vagy Belaruszban újíthatják meg útlevelüket. A lépés eszerint lényegében ellehetetleníti sokaknak azt a korábbi lehetőséget, hogy bármely belarusz nagykövetségen új útlevelet kaphassanak.

Amint arra a portál is emlékeztetett, beloruszok tízezrei menekültek el az országból 2020-ban, miután Lukasenka „brutálisan elfojtotta” a vezetése elleni tömegtüntetéseket.

A tüntetések óta Minszk százakat börtönözött be, amiért Lukasenka ellen szólaltak fel, míg másokat a tüntetéseken való részvételért, vagy az interneten tett „rendszerváltást sürgető” bejegyzéseik miatt üldözött. 

A Kyiv Post szerint sok külföldre menekült belorusz a letartóztatástól való félelem miatt nem tért haza, ám az új rendelet éppen őket kényszerítheti erre.

Ugyanis, ha nem újítják meg a lejáró útlevelüket, az a külföldön tartózkodásukat is veszélyeztetheti.

Szvjatlana Cihanouszkaja emigrált ellenzéki vezető a közösségi médiában közölte, hogy egy „új belarusz útlevél” bevezetésére készül – ám ezt nem fejtette ki.

Kedves beloruszok, arra kérlek benneteket, hogy ne essetek pánikba, és ne kövessetek el meggondolatlan lépéseket. Még ha az útleveletek le is jár, ne térjetek vissza hazánkba, ha ott az üldöztetés fenyeget benneteket

 – fogalmazott

Hozzátette: A világon egyetlen dokumentum sem ér annyit, mint a szabadságotok.

A Viasna jogvédő csoport szerint Belaruszban jelenleg 1501 politikai fogoly van.

A Kyiv Post pedig arra is emlékeztetett, hogy az európai ország, amely szoros szövetséget ápol Oroszországgal, az orosz–ukrán háború kitörése óta „még inkább elszigetelődött”, köszönhetően Minszk háborút propagáló álláspontjának és annak, hogy országát megnyitotta az orosz katonák, fegyverek, felszerelések és utánpótlás előtt. 

Borítókép: Illusztráció. Belorusz útlevél. Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök új rendelete „hazakényszerítené” a külföldre menekült ellenzékieket és a hatalma ellen tiltakozókat. (Forrás: NEXTA / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.