Nem elegendők Moszkvának az ENSZ javaslatai

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, konkrét és megvalósítható követeléseket kérnek.

2023. 09. 10. 6:37
null
Odessza, 2023. augusztus 16. Az odesszai területi közigazgatás által közreadott képen egy éjszakai orosz dróntámadásban megsemmisített gabonatároló egy Odessza környéki dunai kikötõben 2023. augusztus 16-án. MTI/AP/Odesszai területi közigazgatás Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ és Törökország közbenjárása ellenére ez idáig nem sikerült újraéleszteni a tavaly megkötött fekete-tengeri gabonaegyezményt, melyet Oroszország július 17-én felmondott. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szombaton megismételte, amíg Moszkva követeléseit nem teljesítik, nem tér vissza a megállapodáshoz. Hozzátette: konkrét és megvalósítható követelésekről van szó – számolt be a Reuters hírügynökség.

Az egyezmény még tavaly júliusban jött létre azzal a céllal, hogy Ukrajna a háború ellenére tengeri úton exportálhasson gabonát, enyhítve a globális élelmiszerválságot.

Az ENSZ augusztus végén új javaslatokkal is előállt, abban bízva, Moszkva visszatér a megállapodáshoz – derült ki António Guterres ENSZ-főtitkár Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek átadott leveléből. Az MTI közlése szerint a világszervezet vezetője azt javasolta, Moszkva az orosz mezőgazdasági export túlnyomó részét lebonyolító – nyugati szankciók hatálya alá került – Rosselkhozbank részeként egy leányvállalatot alapíthatna, amelyet meghatározott nemzetközi fizetések lebonyolítása végett rákapcsolhatnának a SWIFT nemzetközi fizetési hálózatra. Ezzel a műtrágyák és bizonyos mezőgazdasági termékek exportja 30 napon belül ismét lehetségessé válna.

Peszkov azonban most azt mondta, ez a javaslat kevés, a Kreml álláspontja szerint közvetlenül a Rosselkhozbanknak kell hozzáférést biztosítani és nem egy leányvállalatnak.

A Reuters kiemelte, a fekete-tengeri gabonaegyezményről utoljára Recep Tayyip Erdogannal tárgyalt Moszkva, akkor a török elnök azt mondta, szorgalmazza a megállapodás újraélesztését, de Ukrajnának is enyhébb megközelítést kell alkalmaznia.

Borítókép: Egy éjszakai orosz dróntámadásban megsemmisített gabonatároló egy Odessza környéki dunai kikötőben 2023. augusztus 16-án (Fotó: MTI/AP/Odesszai területi közigazgatás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.