időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Vízumbotrány: reagált lapunknak az amerikai követség

Odrobina Kristóf
2023.09.13. 19:40 2023.09.13. 20:01
Vízumbotrány: reagált lapunknak az amerikai követség

Ahogy arról lapunk nemrég beszámolt, hivatalos úton, levélben kerestük meg David Pressman budapesti amerikai nagykövetet. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért tagadták meg Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének vízumkérelmét. Az amerikai követség a következő választ küldte nekünk:

Nem adhatunk tájékoztatást egyéni vízumügyekről, mert azok az amerikai törvények szerint bizalmasak. Az Egyesült Államok a közelmúltban felhívta Magyarország kormányának figyelmét arra, hogy a magyar kormány által kiállított diplomata-útlevelek bemutatásának növekedése tapasztalható olyan vízumkérelmezők részéről, akik esetében nincs egyértelmű utalás a magyar kormányon belüli hivatalos szerepre. Az Egyesült Államok törvényei szerint diplomáciai vízumot csak külföldi kormánytisztviselők számára lehet kiadni, és nem adható ki olyan magánszemélyek számára, akiket nem alkalmaznak vagy fizetnek hivatalos kormányzati minőségben való szolgálatra, függetlenül a bemutatott útlevél típusától. Az amerikai törvények ezen rendelkezései nem vonatkoznak Magyarországra

– fogalmazott válaszlevelében Pressman hivatala. Szöllősi György a közösségi oldalán számolt be arról a nap folyamán, hogy nem tudott elutazni Amerikába, ahová egyébként a chicagói magyar közösség hívta meg az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornájára, a 25., jubileumi Árpád-kupára.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet a pécsi belvárosban  (Fotó: Laufer László)

Vízumbotrány

Another visa scandal: Editor-in-chief of national sports paper denied US entry

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.