„A gázai civileknek most fel kell készülniük Izrael elkerülhetetlen válaszára”

A BBC brit közmédia diplomáciai tudósítója nagyon kemény, brutális napokra, hetekre számít.

2023. 10. 07. 14:39
null
Askelon, 2023. október 7. Palesztin rakétatámadásban kigyulladt jármûvek lángolnak az izraeli Askelonban 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lõtt ki Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültrõl tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz leírni, hogy a mai fejlemények mennyire példátlanok, mondja Paul Adams, a BBC brit közmédia diplomáciai tudósítója. Szerinte nemcsak arról van szó, hogy az 1973-as jom kippuri háború óta valószínűleg ez lesz a legsúlyosabb hírszerzési kudarc (és az időzítés nem véletlen – majdnem napra pontosan ötven év telt el), hanem arról is, hogy Izrael elvesztette az ellenőrzést saját városai felett.

A Szderotból és a Gázai övezet más településeiről származó jelenetek, ahol palesztin fegyveresek láthatóan kedvükre gyilkolnak az utcákon, civileket rabolnak és kínoznak, a legmélyebb sokkhatást fogják kiváltani egész Izraelben.

Természetesen ez a lényeg. A Hamász számos taktikával próbálkozott a múltban, például öngyilkos bombákkal. De a gázai székhelyű harcosok még soha nem próbálkoztak távolról sem ilyen merész dologgal. Az ő mércéjükhöz képest ez egy elképesztően kifinomult és igen brutális,  hibrid hadviselés, több száz rakétát használtak fel.

A gázai civileknek most fel kell készülniük Izrael elkerülhetetlen válaszlépésére. A légicsapások csak az előjátékot jelentik – vélekedik a tudósító.

Szerinte a gázaiak tudják, mi fog következni, mert már sokszor látták ezt korábban. De mivel egyesek Izraelben azt mondják, hogy itt az ideje teljesen kiirtani a Hamászt, mindenki tudja, hogy az elkövetkező napok és hetek nagyon kemények lesznek.

Borítókép: Palesztin rakétatámadásban kigyulladt járművek lángolnak az izraeli Askelonban 2023. október 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.