Hallgatnak a korábbi demokrata elnökök az izraeli események kapcsán

Míg Bill Clinton és Barack Obama nem reagált nyilvánosan az Izraelt ért csapásra, a korábbi republikánus elnökök közleményben biztosították támogatásukról a szövetséges országot.

2023. 10. 09. 8:06
OBAMA, Barack
Milwaukee, 2020. augusztus 20. A videofelvételrõl készült képen Barack Obama volt amerikai elnök videokonferencia keretében mond beszédet a demokraták négynapos elnökjelöltállító konvenciójának harmadik napján 2020. augusztus 19-én. Az eseménynek a Wisconsin állambeli Milwaukee egyik konferenciaközpontja adott otthont. MTI/EPA/DNCC Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélyen hallgat két volt demokrata elnök, Bill Clinton és Barack Obama az Izraelt ért véres támadással kapcsolatban − írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. 

A korábbi elnökök sem közleményt nem adtak ki, sem a közösségi médiában nem nyilvánultak meg a tragikus események kapcsán.

Bill Clintonnal ellentétben felesége, Hillary Clinton közleményt adott ki. „Imáink a Hamász Izrael elleni támadásának érintettjeivel vannak. Az Egyesült Államok erőteljesen támogatja szövetségesét ma és mindig”

− írta a volt külügyminiszter.

A volt elnökök hallgatása felháborodást váltott ki. 

Obama egy szót sem [írt], miért? Túl elfoglalt? Vagy egyszerűen érzéketlen? Van talán magában ünnepel, mert milliókat adott Iránnak és így hozzájárult az Izrael elleni csapáshoz?

− teszi fel a költői kérdést egy felhasználó.

Ami a korábbi republikánus elnököket illeti, mind Donald Trump, mind George W. Bush közleményben ítélte el a támadást. Trump, aki elnöksége alatt jó viszonyt ápolt Izraellel, szégyennek nevezte a támadásokat, és sürgette Izraelt, hogy „elsöprő erővel” védje meg magát.

Mint arról beszámoltunk, a támadásoknak sajtóhírek szerint amerikai áldozatai is vannak, több amerikai állampolgár pedig fogságban lehet.

Szakértők szerint az a hatmilliárd dollár, amit az Egyesült Államok nemrég váltságdíjként fizetett Iránnak (pontosabban felszabadította a korábban befagyasztott összeget) öt Iránban fogva tartott amerikai állampolgár szabadulásáért cserébe, rossz precedens, mert arra ösztönzi a terroristákat, hogy amerikaiakat fogjanak el.

Borítókép: Barack Obama volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/DNCC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.