Irán: Izrael átlépte a vörös vonalat

Teherán nem veszi figyelembe az Egyesült Államok figyelmeztetéseit – közölte az iráni elnök.

2023. 10. 29. 7:24
RAISZI, Ebrahim
Teherán, 2023. augusztus 29. Ebrahim Raiszi iráni elnök sajtótájékoztatót tart Teheránban 2023. augusztus 29-én. Raiszi üdvözölte, hogy országa meghívást kapott a legnagyobb feltörekvõ országokat tömörítõ BRICS-csoport tagjai közé. Irán mellett Szaúd-Arábia, Argentína, Egyiptom, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek kapott meghívást 2024. január 1-jével a jelenleg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoportba. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán vörös vonalak átlépésével vádolja Izraelt – derül ki Ebrahim Raiszi iráni elnök sajtóirodájának az X közösségi oldalon közzétett közleményéből.

Mint írják:

A cionista rezsim bűncselekményei átlépték a vörös vonalakat, ami mindenkit cselekvésre kényszeríthet. Washington azt kéri tőlünk, hogy ne tegyünk semmit, de továbbra is széles körű támogatást nyújtanak Izraelnek.

Egy nappal korábban Raiszi az arab al-Dzsazíra televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy Teherán nem fogja követni az Egyesült Államok figyelmeztetéseit, miszerint ne avatkozzon be a Gázai övezetben. Ugyanakkor visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Irán állna a Hamász Izrael elleni támadása mögött, írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. 

Amint arról lapunk is beszámolt, a Hamászt és a Hezbollahot is támogató Irán pénteken arra figyelmeztetett, hogy új frontok nyílhatnak meg az Egyesült Államok ellen, ha ők továbbra is egyértelműen támogatják Izraelt.

Csütörtökön Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésén New Yorkban pedig úgy fogalmazott: ha Izrael Hamásszal szembeni megtorlása nem ér véget a Gázai övezetben, úgy az Egyesült Államok nem menekül meg ettől a tűztől.

Őszintén mondom az amerikai államférfiaknak, akik jelenleg a népirtást irányítják Palesztinában, hogy nem üdvözöljük a háború kiszélesedését a régióban. Azonban ha a Gázai övezetben folytatódik a népirtás, nem menekülhetnek meg ettől a tűztől

– fogalmazott.

Borítókép: Ebrahim Raiszi iráni elnök sajtótájékoztatót tart Teheránban (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.