Iszlám Dzsihád: Több mint harminc izraelit tartanak fogva

A Gázai övezetben raboskodnak a foglyok.

Forrás: MTI2023. 10. 08. 21:40
null
Szderót, 2023. október 7. Izraeli katonák Szderót déli városban 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/AP/Cafrir Abajov Fotó: Cafrir Abajov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iszlám Dzsihád több mint harminc izraelit tart fogva, akiket a Gázai övezetben hurcoltak el, miután az iszlamista Hamász szervezet radikálisai támadást indítottak Izraellel szemben – közölte vasárnap Zijád en-Nahala, a palesztin szélsőséges csoport főtitkára. A televízióban közvetített beszédében Nahala hangsúlyozta, hogy a túszok addig nem térhetnek haza, míg az izraeli börtönökben raboskodó valamennyi palesztint el nem engedik.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet arról számolt be, hogy a Hamász is a mintegy 4500 palesztin rab elengedését követeli cserébe az izraeli túszokért.

Az Iszlám Dzsihád is részt vett a Gázai övezetet irányító Hamász szombaton indított támadásában Izrael ellen. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon.

Izraeli számítások szerint a palesztin szélsőségesek több mint száz embert raboltak el, köztük amerikai állampolgárokat is. A német kormány szintén abból indul ki, hogy izraeli–német kettős állampolgárok is a radikálisok kezére kerülhettek. Az elhurcolt emberek között vannak izraeli katonák és civilek – idős nők, gyerekek, sőt egész családok – vegyesen.

A lódzi zsidó közösség egy képviselője a lengyel PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy egy dél-izraeli kibucban élő, lengyel állampolgárságú történész, Alex Danzig is a túszul ejtettek között van.

Borítókép: Izraeli katonák Szderót déli városban 2023. október 7-én. (Fotó: MTI/AP/Cafrir Abajov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.