Joe Biden 74 milliárd dollárt kér a kongresszustól Ukrajna és Izrael felfegyverzésére

Joe Biden a két háborúban álló ország finanszírozását összekötve hozná nehéz helyzetbe az Ukrajna további támogatását ellenző republikánus törvényhozókat.

Forrás: Reuters2023. 10. 20. 8:56
BIDEN, Joe
Washington, 2023. szeptember 25. Joe Biden amerikai elnök a csendes-óceáni szigetországok és az Egyesült Államok csúcstalálkozóján a washingtoni Fehér Házba 2023. szeptember 25-én. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök magyar idő szerint péntek hajnalban különleges beszédet intézett az amerikai néphez a Fehér Házból, amelyben újabb tízmilliárdokat kért a kongresszustól Ukrajnának és Izraelnek. A két ország finanszírozását összekötve Biden nehéz helyzetbe hozná az Ukrajna további segélyezését ellenző, hagyományosan Izrael-barát republikánusokat.

Beszédében az amerikai elnök kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin és a Hamász-terroristák zsarnokok, akiket le kell győzni.

Biden egységre szólított fel, továbbá arra kérte a kongresszust: ne engedjék, hogy a „kispárti” politika blokkolja a két, háborúban álló országnak készülő segélycsomagját. A két ország támogatása mellett Biden a határvédelemre is jelentős összeget szán a tervezete szerint. Ezek összekapcsolása pedig gondot okozhat a republikánusoknak, akik elmondták, hogy tulajdonképpen a Biden-kormányzat egy cselt kíván alkalmazni, hogy keresztülvigye a népszerűtlen akaratát, amit már egyszer elkaszáltak a törvényhozók.

Biden csőbe húzná a republikánusokat

A konfliktus és káosz tovább terjedhet, ha az Egyesült Államok szövetségesei nem győznek — jelentette ki az elnök a nemzethez intézett beszédében, hozzátéve, hogy a Hamasz és Putyin különböző fenyegetést jelent. De ez közös bennük: mindketten teljesen meg akarják semmisíteni a szomszédos demokráciát.

Tudom, hogy megosztottak vagyunk. Túl kell lépnünk rajtuk. Nem hagyhatjuk, hogy a kicsinyes, pártos, dühös politika a nagy nemzetként viselt felelősségünk útjába álljon. Nem hagyhatjuk és nem is fogjuk hagyni, hogy a Hamászhoz hasonló terroristák és a Putyinhoz hasonló zsarnokok győzzenek

— szögezte le az elnök.

Biden azt is közölte, hogy a sürgős költségvetési kérelmet pénteken fogja benyújtani a kongresszusnak. Beszédében nem hozta nyilvánosságra a csomag teljes méretét, de a következő évre ez várhatóan 105 milliárd dollárra fog rúgni.

Ebből hatvanmilliárd dollárt irányozna elő Ukrajnának, míg Izrael 14 milliárd dollárt kapna. A költségvetési kérelem mindezek mellett tartalmaz 14 milliárd dollárt az amerikai–mexikói határválság kezelésére, tízmilliárd dollárt a humanitárius erőfeszítésekre és hétmilliárd dollárt Tajvan és az indo–csendes-óceáni térségnek. 

Joe Biden az értesülések szerint abban reménykedik, hogy ezeknek a kérdéseknek egyesítése egy salátatörvényben megteremti a szükséges politikai koalíciót a kongresszusi jóváhagyáshoz.  

Ezt nem lesz könnyű elérni, tekintve, hogy a republikánusok törvényhozók döntő többsége ellenzi Ukrajna további korlátlan támogatását.

 

Borítókép : Joe Biden amerikai elnök a csendes-óceáni szigetországok és az Egyesült Államok csúcstalálkozóján a washingtoni Fehér Házban 2023. szeptember 25-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.