Klaus Iohannis szerdán hivatalos látogatásra érkezik Novák Katalinhoz

Novák Katalin és Klaus Iohannis korábban a két ország közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

2023. 10. 06. 15:17
NOVÁK Katalin; IOHANNIS, Klaus
Bukarest, 2022. szeptember 7. Novák Katalin köztársasági elnök és Klaus Iohannis román elnök közös sajtótájékoztatója a bukaresti Cotroceni elnöki palotában 2022. szeptember 7-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román Elnöki Hivatal pénteken közölte, hogy szerdán hivatalos látogatásra érkezik Magyarországra Klaus Iohannis román köztársasági elnök, akit Novák Katalin magyar köztársasági elnök fogad Budapesten. Novák Katalin a tavaly szeptemberi bukaresti látogatása során hívta meg a hivatali kollégáját a magyar fővárosba.

Novák Katalin a bukaresti látogatása előtt arról írt a közösségi oldalán, hogy a szomszédságnak működnie kell, pragmatikus román–magyar kapcsolatokra van szükség a jelen helyzetre való tekintettel. Bejegyzésében a köztársasági elnök kiemelte, hogy utoljára 12 éve járt hivatalos látogatáson magyar államfő Bukarestben. 

Mint fogalmazott a köztársasági elnök, a találkozás lehetőséget ad arra, hogy egymás szemébe nézve beszéljenek a nemzeteinket érintő legfontosabb kérdésekről.

 

A bukaresti látogatás során a felek hangsúlyozták a pragmatikus kapcsolatok szükségességét és az együttműködés fontosságát.  

A sajtótájékoztatón Iohannis kijelentette, hogy Novák Katalinnal minden fontos kétoldalú kérdést átbeszéltek. A jövőbeli együttműködésre kitérve a román elnök elmondta, hogy az együttműködésnek pragmatikusnak és eredményorientáltnak kell lennie.

– Hosszasan megvitattunk az elnökkel minden fontos kétoldalú kérdést, beleértve a jövőbeli együttműködésünk irányadó paramétereit, amelynek pragmatikusnak és eredményorientáltnak kell lennie, és a kétoldalú együttműködés alapdokumentumaiban foglalt elvek és értékek alapján kell felépülnie. Megismételtük a párbeszéd fontosságát a kétoldalú kérdések megoldása érdekében – fogalmazott a román államfő.

Ebben az összefüggésben megismételtük mély meggyőződésünket, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek hozzájárulnak az állampolgárság szerinti állam és az etnikai eredetük szerinti állam közötti hidak megteremtéséhez és megerősítéséhez

 – jelentette ki Klaus Iohannis.

A Sándor-palota közleménye szerint a Klaus Iohannis államfővel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett Románia schengeni térséghez való csatlakozása, az ukrajnai háborúból menekültek megsegítése, továbbá az energetikai kérdések és az energiafüggőség megoldása. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a látogatása arra is szolgált, hogy új fejezetet nyissanak a két ország közötti együttműködésben.

Magyarország és Románia szomszédos ország, szükség van arra, hogy a kapcsolatok jól működjenek, és ennek érdekében fognak dolgozni a jövőben

– jelentette ki Novák Katalin.
Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök és Klaus Iohannis román elnök közös sajtótájékoztatója a bukaresti Cotroceni elnöki palotában 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.