Novák Katalin: Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap

Sorra gratulálnak a magyar biokémikusnak a politikusok, történelmi sikernek nevezve a hírt.

2023. 10. 02. 12:37
WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Budapest, 2023. október 2. Karikó Katalin magyar biokémikus (képünkön) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, jelentették be ezen a napon, 2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel Karikó Katalinról Budapesten készült 2021. május 27-én. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra érkeznek a gratulációk Karikó Katalin magyar biokémikusnak, aki 2023-ban Drew Weissman amerikai mikrobiológussal együtt orvosi-élettani Nobel-díjat kapott az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. Az MTI közlése szerint a kitüntetett 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. Elsők között gratulált a magyar kutatónak Novák Katalin.

Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap. Óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életét menthették meg. Köszönjük, Katalin!

– írta Facebook-oldalára a köztársasági elnök.

A magyar politikusok folyamatosan csatlakoznak a gratulálók sorához, Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke szerint „hatalmas büszkeség”, hogy Karikó Katalin Nobel-díjat kapott.

Karikó Katalinnak ítélték oda a világ legrangosabb tudományos elismerését, a Nobel-díjat. Az első Nobel-díjas magyar nőként örökre bevéste nevét a hazai és nemzetközi tudományos életbe.

– fogalmazott Varga Judit.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára pedig történelmi pillanatnak nevezte a hírt.

A sorhoz Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is csatlakozott.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő Facebook-posztjában kiemelte, „Karikó Katalin lehengerlő szaktudásával és munkájával milliók életét mentette meg és az egész magyar nemzetet büszkévé tette”. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pedig azt hangsúlyozta gratulációjában, olyan elismerésről van szó, amelyet kevesen vitathatnak a világon.

„A díj aligha kerülhetett volna jobb helyre. Karikó Katalin lehengerlő szaktudásával és munkájával milliók életét mentette meg és az egész magyar nemzetet büszkévé tette. Gratulálok!” – írta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő.

Borítókép: Karikó Katalin magyar biokémikus Budapesten 2021. május 27-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.