idezojelek

Ész és szív

Szorgalom, szerénység, ész és szív – ő Karikó Katalin.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Peggy Peterson

„Csodálatos érzés valami olyan felfedezése, ami az embereket szolgálja. Én nem akartam, hogy tudjon rólam a nagyvilág, hogy a nevem forogjon. Csupán azt tudtam, hogy amit csinálok, az fontos. Nem vágytam hírnévre, de azt tapasztalom, minél jobban nem akarom, a világ annál jobban akarja ezt.” Karikó Katalin kutató szavai ezek, aki tegnap óta orvosi Nobel-díjas. Ő a tizenötödik magyar – s az első magyar nő – „a világ tetején” (ahogyan a miniszterelnök köszöntötte). Éppen az a körülmény, hogy nem vágyott rá, teszi még inkább indokolttá, hogy most aztán végképp kijusson neki hírnévből. Azt hiszem, a lehető legjobb helyen lesz nála ez a díj is, ahogyan az ezt megelőző több mint száz magyar és nemzetközi elismerés.

Aki a szikár tényekre vágyik, megleli a Svéd Királyi Akadémia bejelentésében. Eszerint az orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin az mRNS-technológia kifejlesztéséért kapta kutatótársával, Drew Weiss­man immunológussal megosztva. Felfedezéseik kulcsfontosságúak voltak a Covid–19 elleni hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztésében a világjárvány idején. Idáig az akadémia indoklása. Hogy hány millió ember köszönheti az életét Karikó Katalinék fölfedezésének, pontosan talán nem megszámolható. Nagyon sok. Ahogyan ma még az sem tudható, milyen szerepük lehet az mRNS-vakcináknak a rák gyógyításában. Ha ott is áttörés lesz, akkor Karikó Katalin – hiába nem vágyik hírnévre és további díjakra – minden bizonnyal készülhet az újabb világkörüli utazásokra, véget nem érő laudációkra.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szikár tényeken túl viszont ott van maga az ember. „Nem a díjakért kutattam. Elismerések nélkül is boldoggá tett a felfedezések öröme. Úgy érzem, másoknak sokkal fontosabb, hogy Nobel-díjas legyek, mint nekem” – nyilatkozta korábban lapunknak. Azért idézem, hogy még jobban látszódjék, ki ő. Vagy egy másik: „Örülök, hogy magyarnak születtem. Boldog és gondtalan volt a gyermekkorom, a diákéveim. A könnyűzenei élet akkori gazdagsága, a jobbnál jobb hangú énekesek, a szép dalok ma is egy pillanat alatt visszaröpítenek az ifjúságomba. Általános iskolás korom óta Zorán és Dusán dala, a Gyémánt és arany volt a himnuszom, amiből erőt merítettem.”

Szeretettel gondol a szülőhazájára – pedig lenne oka a neheztelésre. Hiszen 1985-ben nem jószántából ment el. A Szegedi Tudományegyetem elvégzése után a Szegedi Biológiai Központban dolgozott, ám létszámcsökkentés miatt elküldték. Itthon szeretett volna boldogulni, ám hiába pályázott több helyre, választ sem kapott. Végül Philadelphiában, a Temple Egyetemen kapott állást. Bár (az akkori) Magyarország cserben hagyta, ő büszke a magyarságára: amikor teheti, hazajön, tanít, példát mutat. „Mi sohasem amiatt sajnálkoztunk, hogy mink nincs, hanem abból igyekeztünk előnyt szerezni, amink volt” – meséli Karikó Katalin. „Megtanultam a negatív kritikákból is építkezni: ha visszadobták a tanulmányomat vagy elutasították a pályázati kérelmemet, mindig alaposan áttanulmányoztam az indoklást. Nem a bírálókban kerestem a hibát, hanem önmagamban. Az nem segít, ha mindig másokat okolsz a sikertelenségeid miatt. Meg kell tanulni a kudarcokat előnnyé formálni.” Íme, így is lehet! 1990-ben például (már odakint) visszautasították az első, mRNS-sel kapcsolatos pályázatát, ám ő nem adta föl.

E nem föladás eredménye a tegnapi Nobel-díj. Szorgalom, szerénység, ész és szív – ő Karikó Katalin. Nem lehet kicsi az a nemzet, amely ilyen embereket ad a világnak. 

Borítókép: Karikó Katalin magyar biokémikus (Fotó: MTI/AP/Penn Medicine/Peggy Peterson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.