Karikó Katalinnak tudományos ellenszélben kellett dolgoznia, de kitartott a kutatásai mellett

Sok esetben az egyetemen, a tudományos közösségben nem fogadták el Karikó Katalin nézeteit, ő azonban kitartott, és folytatta a kutatásait – mondta a Hír TV-nek Jakab Ferenc. A tudományos munkája alapján kidolgozott vakcinák emberek millióinak életét mentették meg a koronavírus-járvány idején.

Forrás: Hír TV2023. 10. 02. 21:51
WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Philadelphia, 2023. október 2. A Penn Medicine által közreadott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen készített kép Karikó Katalin magyar biokémikusról, aki Drew Weissman amerikai mikrobiológussal megosztva elnyerte az orvosi-élettani Nobel-díjat 2023. október 2-án. A két tudós az mRNS-alapú oltóanyagok kifejlesztését megalapozó felfedezéseivel érdemelte ki az elismerést. MTI/AP/Penn Medicine/Peggy Peterson Fotó: Peggy Peterson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karikó Katalin szinte az egész pályafutását az mRNS-technológiára tette fel, nagyon régóta dolgozott rajta – mondta a Nobel-díj kapcsán a Hír TV Napi Aktuális című műsorában Jakab Ferenc. A Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese hangsúlyozta: 

áttörést jelentett ez, mind a molekurális biológia, de leginkább az orvostudomány és bizonyos betegségek kezelésében.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bejelentése szerint 2023-ban Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak ítélték az orvosi Nobel-díjat az mRNS-technológia kifejlesztéséért. A tudományos munkájuk alapján kidolgozott vakcinák emberek millióinak életét mentették meg a koronavírus-járvány idején.

Arra a felvetésre, hogy ha nem lett volna a Covid, akkor is megkapta volna-e Karikó Katalin a Nobel-díjat, a professzor úgy vélekedett, biztosan akkor is részesült volna benne, bár lehet, hogy nem most, hiszen – tette hozzá – a koronavírus egy lehetőség volt arra, hogy bevessék ezt a technológiát széles körben.

Mint mondta, ezt az mRNS-technológiát előzetesen már más betegségek gyógyításában is használták, valamint számos irányban lehetőséget adott a különböző súlyos betegségek gyógyítására. Viszont a Covid-járvány volt az, ami ténylegesen megnyitotta az utat a technológia irányába – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy miért került korábban többször is hullámvölgybe Karikó Katalin karrierje, Jakab Ferenc kifejtette: annak hátterében az áll, hogy az elmúlt évtized a humán genomról szólt. Szerinte az RNS- és az mRNS-alapú technológia háttérbe szorult, viszont Karikó Katalin kiállt folyamatosan az álláspontja mellett. Sok esetben az egyetemen, a tudományos közösségben nem fogadták el a nézeteit, ő azonban kitartott, és folytatta a kutatásait. 

 

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: MTI/AP/Penn Medicine/Peggy Peterson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.