Karikó Katalin: Szeressük, amit csinálunk

Először állt együtt a nyilvánosság elé az orvosi Nobel-díj két idei kitüntetettje, Karikó Katalin és Drew Weissman. A University of Pennsylvanián (UPenn) tartott sajtótájékoztatót a Szegedi Tudományegyetem Facebook-oldalán közvetítette.

2023. 10. 02. 18:24
WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Philadelphia, 2023. október 2. A Penn Medicine által közreadott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen készített kép Karikó Katalin biokémikusról, aki Drew Weissman amerikai mikrobiológussal megosztva elnyerte az orvosi-élettani Nobel-díjat 2023. október 2-án. A két tudós az mRNS-alapú oltóanyagok kifejlesztését megalapozó felfedezéseivel érdemelte ki az elismerést. MTI/AP/Penn Medicine/Peggy Peterson Fotó: Peggy Peterson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alvás közben ért a hír, hogy elnyertük az idei orvosi Nobel-díjat. Azt hittem, viccel a telefonáló – erősítette meg korábbi nyilatkozatát Karikó Katalin. A férje vette fel a telefont otthonukban, Philadelphiában.

A magyar származású biokémikus arról is beszélt, hogy 1989-ben került a Pennsylvaniai Egyetemre, ahol huszonnégy évig dolgozott. Kiváló szakemberekkel került kapcsolatba az egyetemen. 1997-től dolgozik együtt Drew Weissman immunológussal. Tíz évvel ezelőtt elküldték és arra kényszerítettek, hogy nyugdíjba vonuljon. A férje biztatta, hogy a németországi BioNTech a megfelelő hely lesz a számára. Ekkor, 58 évesen kezdte újra a kutatásait Németországban.

Drew Weissman számára a kutatás, a tudomány esélyt kínált az őt érdeklő problémák megoldására. Ez a megértés nem volt mindig problémamentes, de a kitartás átsegítette az akadályokon. Nem akart gazdag lenni, aki ilyen célokat fontolgat, az szerinte más pályát válasszon.

Nagyon fontos a megfelelő mentális és fizikai állapot, de legalább ilyen fontos, hogy az ember, miközben keményen dolgozik, szeresse, amit csinál – üzente Karikó Katalin, aki szerint a kíváncsiság és a folyamatos tanulás alapvető egy kutató számára

– mesélte.

Borítókép: A Penn Medicine által közreadott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen készített kép Karikó Katalin biokémikusról, aki Drew Weissman amerikai mikrobiológussal megosztva elnyerte az orvosi-élettani Nobel-díjat 2023. október 2-án. A két tudós az mRNS-alapú oltóanyagok kifejlesztését megalapozó felfedezéseivel érdemelte ki az elismerést (Fotó: MTI/AP/Penn Medicine/Peggy Peterson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.