„Ha valaki, ő megérdemelte!” – Karikó Katalin biológiatanára a Nobel-díjról

Rövid interjút adott Tóth Albert – Berci bácsi –, Karikó Katalin egykori tanára, akinek biológia szakköréből a kutatónő egész életpályája indult.

2023. 10. 02. 17:19
ÁDER János; WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid interjút adott a Mandinernek Tóth Albert – Berci bácsi –, Karikó Katalin egykori tanára, akinek biológia szakköréből a kutatónő egész életpályája indult. A kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium egykori tanára arról is beszélt a lapnak, miért különleges Karikó Katalin eredménye.

Még nagyon friss a dolog, én is csak a rádióból tudok a hírről, még nem beszéltünk Katival. Nekem egyértelmű, hogy – őt ismervén –, ha valaki, ő megérdemelte a díjat. S én örülök, hogy amit remélni lehetett, az meg is történt

– fogalmazott Tóth Albert.

A Mandiner emlékeztet, Karikó Katalin többször is említette Tóth Albert nevét, mint aki elindította a pályáján. 

„Egy biztos, Kati akkor még általános iskolás volt, amikor a biológia szakkörömre meghívtam, ő halálos pontossággal jelent meg. A többi, már azt kell mondani, a szakmai munkának a folytatása volt” – mondta Berci bácsi, aki Karikó Katalin kemény munkáját korábban is méltatta. Kiemelte:

„ő ezért a Nobel-díjért nagyon megdolgozott”.

„Ez nem pusztán a valamilyen divatból való támogatottság, hanem az elvégzett munkából fakadó eredmény, hallatlanul szorgalmas, jó eszű valaki, aki az energiáját ebbe az irányba következetesen tudta rendezni. Úgyhogy nagyon-nagyon megérdemelte ezt a dolgot” – jegyezte meg Karikó Katalin egykori tanára. 

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.