Összefogna az ellenzék Vucsics ellen Szerbiában

December 17-én lehetnek előre hozott köztársasági parlamenti, vajdasági és belgrádi választások a balkáni országban.

2023. 10. 20. 12:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami korábban találgatás volt, az úgy tűnik, valósággá vált. A szerb elnök bejelentése szerint a kormányon lévő pártok engednek az Európa-barát ellenzéknek, s december 17-én előre hozott köztársasági parlamenti választásokat rendezhetnek a balkáni országban. Ezen a napon lesz még belgrádi polgármester-választás és vajdasági parlamenti szavazás is. Legalábbis egyelőre úgy tűnik.

A felmérések szerint országos szinten vezet az Alekszandar Vucsics köztársasági elnökhöz köthető Szerb Haladó Párt. A 021.rs szerbiai hírportál közlése szerint ha most tartanák a voksolást, akkor az SZHP körüli koalícióra a lakosság 49 százaléka voksolna, míg a májusi tömegmészárlások után indított tüntetések mögött álló Európa-barát pártok 41 százalékra számíthatnának.

A szerb Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (CRTA) közvélemény-kutatására alapozó cikk azt írja, hogy ezen két blokk mellett a szélsőjobboldali pártok mintegy 10 százalékos támogatottsággal számolhatnának. A CRTA kutatása szerint az ellenzék sokkal rosszabb eredményre számíthat, ha nem fog össze, s külön-külön indulnak a pártok. Ebben az esetben összességében mindössze 21 százalékos lenne a támogatottságuk összeadva, míg a kormányzó haladók 56 százalékon állnának.

Az ellenzéknek Belgrádban van a legnagyobb esélye a sikerre – írja a felmérés. A kutatás szerint az Európa-barát ellenzék összefogva akár a többséget is megszerezheti a szerb fővárosban. Ez a csoportosulás 51 százalékot kaphatna ilyen felállásban, míg Vucsics koalíciója 38 százalékot.

Az ellenzék egyik vezető ereje pedig egyértelműen a közös ellenzéki lista mellett száll síkra. A Szerbiai Szabadság és Igazságosság Pártja (SSP) közleménye szerint az elnökségük úgy véli, hogy az a legjobb, ha az ellenzék együtt méreti meg magát. 

A közvélemény-kutatások elemzése után, amelyet a tüntetéseket szervező pártoknak mutattak be az elmúlt két napban, olyan állásfoglalás született, hogy az a legjobb, ha Szerbia az erőszak ellen elnevezésű listával indul az ellenzék a decemberi voksoláson

– áll a párt közleményében.

Kijelentik továbbá, hogy a Szabadság és Igazságosság Pártja megalapítása óta kiállt az ellenzék egysége mellett, a pártérdekeket pedig ennek kell alárendelni.

Az ellenzéki tervekből kiolvasható, hogy képesek a legszélesebb körű együttműködésre is, csak hogy leváltsák a jelenleg hatalmon lévő koalíciót. Habár még a választásokat sem írták ki, már a leendő mandátumokkal üzletelnek, s azok sorsáról egyeztetnek az ellenzéki pártok. 

A Dragan Djilasz volt belgrádi polgármester által vezetett SSP számára a mandátumkérdés periférikus, ezért készek elfogadni bármilyen közvélemény-kutatás eredményét a listára és a mandátumelosztásra vonatkozóan – írják.

Úgy vélik, mint fogalmaztak, hogy a többi ellenzéki pártnak is hasonló lesz a hozzáállása, és így már a választások kiírása előtt létrejöhet egy végső megállapodás közöttük, az elfogadott programplatformjukat pedig az emberek elé tárhatják. A párt szerint a közös listájuk nemcsak Vucsics kormánya ellen irányul, hanem egy lista lesz a stabil, biztonságos és európai Szerbiáért.

A szerb kormányfő az X-en reagált az ellenzék terveire. Ana Brnabics azt írta, fény derült az igazságra. 

A Szerbia az erőszak ellen mindig is Dragan Djilasz politikai projektje volt. Miért nem mondtad el ezt az embereknek, ehelyett visszaéltél a gyerekgyilkosságokkal? A legszörnyűbb tragédiát és fájdalmat politikai célokra használták fel. Most már tudjuk, hogy a „Szerbia az erőszak ellen” támogatása, egyet jelent a Djilaszra adott szavazattal.

A Szerb Haladó Párt viszont egyelőre nem gondolkodik azon, hogy kivel induljon az előre hozott választásokon – mondta az ország miniszterelnöke a voksolással kapcsolatban. Ana Brnabics leszögezte: 

Igyekszem állami feladataim után minden szabad pillanatot arra felhasználni, hogy emberekkel, párttagokkal beszélgessek, a szimpatizánsokkal, de olyanokkal is, akik nem tartoznak az SZHP-hoz, hogy beszéljünk arról, hogy mi az az egyetlen dolog, amiért politizálunk, nevezetesen az eredményekről és a konkrét jövőre vonatkozó tervekről. Minden más nem ilyen fontos számomra

– mondta Brnabics.

Alekszandar Vucsics szerb elnök bejelentése szerint tehát december 17-én tarthatják meg az előre hozott választásokat Szerbiában. Az államfő ezzel kapcsolatban hozzátette: november 2-ig kiírja a voksolást. Mindezt azért, hogy a résztvevő pártoknak és politikai szervezeteknek 45 nap álljon rendelkezésre a kampányidőszakban – írja a Tanjug szerb hírügynökség.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök egy autópálya átadóján (Fotó: Szerbia elnökének hivatalos oldala/Dimitrije Goll-Keveszics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.