„Palesztina holokausztjának” nevezte a baloldal a háborút az Európai Parlamentben

Az EP baloldali képviselői egészen elképesztő javaslatokkal álltak elő a hétfői plenáris ülésen.

2023. 10. 16. 21:08
A 2023-as költségvetési tételekről szavaznak a képviselők az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 19-én. MTI/EPA/Julien Warnand
Strasbourg, 2022. október 19. A 2023-as költségvetési tételekrõl szavaznak a képviselõk az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 19-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai baloldali képviselőcsoport (GUE/NGL) az Európai Parlament hétfői plenáris ülésének napirendjére új pontot tűzött volna A tanács és a bizottság nyilatkozatai az Izrael által Palesztinában elkövetett háborús bűnökről és emberi jogi jogsértésekről címmel. Manu Pineda spanyol baloldali képviselő – aki mellesleg az EP Palesztinával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének elnöke – kiemelte, hogy „Izrael gyakorlatilag bombázza a civil társadalmat Gázában”, majd „Palesztina holokausztjának” nevezte a háborút.

A belga konzervatív Assita Kanko „sokkolónak” nevezte képviselőtársa felszólalását.

– Én egyszerűen nem értem azt, hogy ön hol volt az elmúlt napokban. Esetleg a Holdon?! Nem látta, hogy mi történt Izraelben?

– kérdezte Kanko. 

A baloldal napirendi módosításának javaslatát az ülésen szavazás mentén elutasították a képviselők. Ennek ellenére újabb javaslattal állt elő a baloldal, azt kérték, hogy a bizottsági és tanácsi Hamász-támadással kapcsolatos nyilatkozatban módosítsák az egyik részt. A javaslat értelmében nem az szerepelt volna a dokumentumban, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, hanem azt hangsúlyoznák, hogy Izrael 1,1 millió palesztint fenyeget kiutasításával, emellett a Gázai övezetben indított akciókat bűncselekményeknek neveznék. A baloldal azzal indokolta változtatási kérelmét, hogy a Hamász támadásának elítélése helyes törekvés, de azóta Izrael „az önvédelem nevében etnikai tisztogatásba kezdett”. Nicolaus Fest, a német jobboldali AfD képviselője azt kérdezte, hogy 

ha azt mondjuk, hogy Izraelnek nem kellene megtámadni Gázát, akkor hogy lehetne legyőzni a Hamászt?

Fest hozzátette, hogy természetesen a civilek kijutását biztosítani kell. Ezt a baloldali kezdeményezést is elutasították a képviselők.

Borítókép: Plenáris ülés az Európai Parlamentben (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.