Sorosék szerint már Donald Tusk Európa királya

Az amerikai milliárdoshoz köthető lengyel lap meg sem várta a választások hivatalos eredményeit.

2023. 10. 16. 1:27
TUSK, Donald
Varsó, 2023. október 15. Donald Tusk, a fõ lengyel ellenzéki erõ, a Civil Platform (PO) párt elnöke szól támogatóihoz a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. A szavazók kikérdezésén alapuló közvélemány-kutatások szerint a PO a voksok 31,6 százalékának megszerzésével a második helyen végzett. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macronon kívül ma nincs olyan fontos politikus az Európai Unióban, mint a lengyel demokratikus ellenzék vezetője, Donald Tusk – áll a Rzeczpospolita lengyel napilap internetes oldalán megjelent véleménycikkben. A baloldali médium, melybe a Soros Györgyhöz köthető Pluralis vállalat közvetlenül a választások előtt vásárolta be magát, még meg sem várta a vasárnapi szavazás végeredményét, már arról ír:

Donald Tusk Európa királyává vált.

A cikk nagy tétet tulajdonít a választásoknak, a szerző szerint nem csak a demokrácia megmentése forgott kockán, de Lengyelország uniós tagsága is. Éppen ezért üdvözli Tuskék jó szereplését, ami miatt óriási tekintélyre tehet szert a lengyel politikus Brüsszelben.

Ez pedig az eddig visszatartott uniós források megindulását is jelenti a Rzeczpospolita szerint.

A cikkben már arról írnak, hogy Franciaországon kívül egyetlen EU-tagállamot sem irányít olyan tapasztalt vezető, mint Donald Tusk. Mint írják, ez a nap nagy nap Ukrajna számára is, hiszen a lengyel kormánypárt nemrégiben bejelentette a további fegyverszállítmányok leállítását, ez pedig az ellenzék hatalomra kerülésével rögtön meg fog változni

Az első exit poll szerint szavazatok 36,8 százalékával a Jog és Igazságosság (PiS) végzett az elsőhelyen. A Polgári Koalíció (KO) – Donald Tusk Polgári Platform pártja által vezetett választási szövetség – második helyen futott be 31,6 százalékkal, őket követte a Lengyel Néppárt (PSL) és a Lengyelország 2050 szövetsége, a Harmadik Út 13 százalékkal. A Baloldal (Lewica) 8,6 százalékot kapott, míg az ötödik a PiS-től jobbra álló Konföderáció lett, 6,2 százalékkal. 

Az első mandátumbecslések szerint annak ellenére, hogy a PiS végzett az első helyen, a kormányalakítás veszélybe kerülhet, hiszen ehhez 231 mandátumra lenne szüksége a jobboldali erőknek, a Konföderáció gyenge szereplése miatt azonban ez egyelőre úgy tűnik, nem lesz meg. 

 

Borítókép: Donald Tusk, a fõ lengyel ellenzéki erõ, a Polgári Platform (PO) párt elnöke szól támogatóihoz a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.