Lengyel választás: Ukrajna teljes körű támogatását ígérik Donald Tuskék

Lapunk a Polgári Koalíció eredményváróján kérdezte a Polgári Platform politikusait.

2023. 10. 15. 22:19
TUSK, Donald
Varsó, 2023. október 15. Donald Tusk, a fõ lengyel ellenzéki erõ, a Civil Platform (PO) párt elnöke integet a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én. A szavazók kikérdezésén alapuló közvélemány-kutatások szerint a PO a voksok 31,6 százalékának megszerzésével a második helyen végzett. MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak Fotó: Piotr Nowak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra építjük Ukrajnával ápolt kapcsolatainkat, melyeket a kormánypárt a kampány ideje alatt belpolitikai okokból tönkretett

– fogalmazott lapunk kérdésére Boris Budka, a Polgári Platform (PO) frakcióvezetője. A PO a választásokon második helyre befutó, Donald Tusk által vezetett Polgári Koalíció (KO) választási szövetség fő pártja. Az első mandátumbecslések szerint ugyan a Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a voksolást, de az ellenzéki pártoknak van rá nagyobb esélyük, hogy kormányt alakítsanak. Budka szerint amennyiben képesek kormányt alakítani, úgy fontos lesz, hogy jó kapcsolatokat ápoljanak majd Magyarországgal. 

Michal Szcerba, a PO képviselője elmondta, hogy egy potenciális baloldali kormány az európai politika aktív szereplőjévé fogja tenni Lengyelországot. 

Nincs kétség afelől, hogy támogatni fogjuk Ukrajnát, Kijevnek győznie kell a háborúban

– húzta alá. A politikus azt is elárulta, amennyiben a baloldali pártokat kéri fel kormányalakításra az elnök, úgy Donald Tuskot fogják miniszterelnöknek javasolni.

Az első exit poll szerint szavazatok 36,8 százalékával a PiS végzett az elsőhelyen. A KO második helyen futott be 31,6 százalékkal, őket követte a Lengyel Néppárt (PSL) és a Lengyelország 2050 szövetsége, a Harmadik Út 13 százalékkal. A Baloldal (Lewica) 8,6 százalékot kapott, míg az ötödik a PiS-től jobbra álló Konföderáció lett, 6,2 százalékkal.

A választáson rekord magas, 72,9 százalékos részvétel volt.

A lengyel választásokat a Magyar Nemzet Varsóban követi élőben a Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet által szervezett út keretében.

Borítókép: Donald Tusk, a fõ lengyel ellenzéki erõ, a Polgári Platform (PO) párt elnöke integet a lengyel parlamenti választások eredményváróján Varsóban 2023. október 15-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.