Terrortámadás történhetett Brüsszelben, legalább két embert agyonlőttek + videó

A belga fővárosban egy magát ISIS-tagnak valló férfi lőtt le futballszurkolókat.

2023. 10. 16. 21:37
null
Brüsszel, 2023. október 16. Lövöldözés helyszínét zárják le rendõrök Brüsszelben 2023. október 16-án. A belga rendõrség szerint két ember életét vesztette. MTI/AP/Sylvain Plazy Fotó: Sylvain Plazy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség információi szerint automata fegyverrel lövöldöztek Belgium fővárosában, Brüsszelben hétfő este. A támadás során két embert lelőttek, az AFP hírügynökség közlése szerint a feltételezett támadó még mindig szabadlábon van. A helyi média szerint az áldozatok feltehetően svédek voltak, sajtóinformációk szerint svéd mezt viseltek, a svéd labdarúgó–válogatott pedig Belgium ellen játszik az Euro 2024 selejtezőjében.

A belga ügyészség szóvivője is nyilatkozott az ügyben, kijelentette, hogy nyomozást indítottak, terrorizmus gyanújával. A hatóságok négyes szintre emelték a veszélyességi szintet a brüsszeli régióban.

A közösségi oldalakon terjedő, meg nem erősített információk szerint a feltételezett elkövető előtte Facebook profilján még Gázáról posztolt. A brüsszeli merényletet követően videóüzenetet tett közzé, melyben magát levideózva azt mondta,

Allah harcosa vagyok, az Iszlám Államhoz tartozom.

A belga média arról számolt be, hogy a fegyveres elmenekült a helyszínről. A támadás helyi idő szerint 19.00 órakor történt Brüsszel központjában, a Boulevard d’Ypres sugárút közelében. A napvilágot látott felvételeken az látszik, hogy egy narancssárga kabátba öltözött férfi motorkerékpárral érkezik, majd látszólag válogatás nélkül tüzet nyit.

Hétfő este Alexander de Croo belga miniszterelnök részvétet nyilvánított Ulf Kristersson svéd miniszterelnöknek. „Gondolataink a szeretteiket elvesztett családokkal és barátokkal vannak. Közeli partnerként a terrorizmus elleni küzdelem közös feladatunk” – fogalmazott X oldalán közzétett üzenetében. Részvétet nyilvánított Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. X oldalán közzétett üzenetében közölte, gondolatai ma este a két halálos áldozat családjaival vannak.

Borítókép: Lövöldözés helyszínét zárják le rendőrök Brüsszelben 2023. október 16-án. A belga rendőrség szerint két ember életét vesztette (Fotó: MTI/AP/Sylvain Plazy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.