Brüsszelhez fordultak a rettegő európai zsidók + videó

A főrabbik nyílt levelet írtak az egyre növekvő antiszemitizmus miatt.

2023. 11. 04. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió segítségét kérik a rabbik, mert veszélyben érzik az életüket. A Jerusalem Post izraeli hírportál cikke szerint – melyet a Neokohn szúrt ki – az Európai Rabbik Konferenciája Pinchas Goldschmidt rabbi vezetésével arra szólította fel az EU belügyminisztereit, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket. 

Mint írják, az október 7-i Hamász-támadás miatt nőtt az antiszemitizmus, a gyűlölet-bűncselekmények és a zsidó közösségekkel szembeni fenyegetések száma, ez pedig megfigyelhető kontinensszerte.

Az Európa negyven főrabbiját képviselő csoport levelében felszólította az EU-t a terrorizmust támogató szervezetek felszámolására, a Hamász támogatóinak megbüntetésére és a zsidó közösségek általános biztonságának biztosítására.

Az európai zsidók ismét a gyűlölet-bűncselekmények és a terrortámadások elsődleges célpontjává váltak. Az elmúlt két hétben az Európai Unióban a zsidó közösségeknek szembe kellett nézniük az őket ért fenyegetésekkel, az életek, zsinagógák és vállalkozásaik elleni támadásokkal, sőt merényletkísérletekkel is. Ez fájdalmas emlékeztető Európa történelmének legsötétebb óráira.

– közölték.

A levél aláírói megjegyzik, hogy az európai zsidóknak nem kellene aggódniuk amiatt, hogy a gyerekeiknek iskolába kell menniük vagy éppen kipát viselnek-e. Mint arról a Magyar Nemzet is többször beszámolt, nő a zsidók félelme az Európai Unióban.

Korábbi cikkünkben olvasható volt, hogy Párizs Sarcelles negyedét korábban általában csak nyüzsgő „kis Jeruzsálemként” emlegették. Ez azonban mostanra megváltozott. Csak járőröző, fegyvert viselő francia katonák ácsorognak az utcákon. A Hamász október 7-i, Izrael elleni brutális támadása óta ez a nagyrészt zsidók lakta, Párizs északi külvárosában lévő enklávé kísértetiesen elcsendesedett, a helyiek minimálisra csökkentették a mozgásukat, az éttermek és kávézók pedig elvesztették állandó vendégkörüket. Attól tartanak a helyiek, hogy Franciaország-szerte egyre több lesz az antiszemita támadás.

Egy másik cikkünkben is foglalkoztunk a növekvő antiszemitizmussal. 

Nemcsak a közterületeken, de a különböző közlekedési eszközökön is nyíltan uszítanak a zsidók ellen. Egy, az X közösségi oldalon megjelent videó szerint egy párizsi metróban például az utasok egy része azt skandálja, hogy

nácik vagyunk, és büszkék vagyunk rá!

A felvételen még más alpári hangnemben megfogalmazott, antiszemita rigmusok is hallhatók.

Tegyenek lépéseket a terrorizmust támogató szervezetek felszámolására, és ne adjanak állampolgárságot olyan személyeknek, akik nyilvánosan támogatják a Hamász bűneit. Az Európai Rabbik Konferenciájaként az a szerepünk, hogy biztosítsuk az európai zsidók békéjét és jogait. Az önök szerepe az, hogy biztosítsák, hogy a zsidó élet Európában továbbra is virágozzon a béke, a szabadság és a demokrácia európai értékei mellett

– zárult a rabbik által írt levél.
Borítókép: Izraelt pártoló tüntetésen részt vevő zsidó férfi a bukaresti Központi Egyetemi Könyvtár előtt 2023. november 2-án. (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.