Rettegésben élnek a francia zsidók

A Hamász támadásait követően a franciáknál is jelentősen megnőtt az antiszemitizmus. Az elmúlt három héten több ilyen támadás volt, mint az azt megelőző évben.

2023. 10. 30. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizs Sarcelles negyedét korábban általában csak nyüzsgő „kis Jeruzsálemként” emlegették. Ez azonban mostanra megváltozott. Csak járőröző, fegyvert viselő francia katonák ácsorognak az utcákon – írja a Politico brüsszeli hírportál. 

A Hamász október 7-i, Izrael elleni brutális támadása óta ez a nagyrészt zsidók lakta, Párizs északi külvárosában lévő enklávé kísértetiesen elcsendesedett, a helyiek minimálisra csökkentették a mozgásukat, az éttermek és kávézók pedig elvesztették állandó vendégkörüket. Attól tartanak a helyiek, hogy Franciaország-szerte egyre több lesz az antiszemita támadás.

 Alexis Timsit, egy kóser pizzéria vezetője arról beszélt, hogy az üzlete forgalma 50 százalékot esett, nincs nyüzsgés az utcán. A vendéglátós, miközben a gazdasági helyzetről beszélt, ő maga is folyamatosan a híradásokat követte, amelyek éjjel-nappal tudósítanak a háborúról. A szórakozás helyett a félelem és a bizonytalanság lett úrrá az embereken. Timsit számára a fenyegetés nagyon is valós. A pizzériáját pár hónapja dúlták fel a randalírozók, habár szerinte akkor nem állt antiszemitizmus a háttérben.

Franciaországban az elmúlt három héten több antiszemita támadás történt, mint az elmúlt évben összesen. 501 ilyen jellegű bűncselekményt jelentettek, a verbális zaklatástól és az antiszemita falfirkáktól a halálos fenyegetésig és a fizikai támadásokig. A vizsgált antiszemita cselekmények közé tartozik a zsinagógák előtt fenyegetően gyülekező csoportok viselkedése is.

A francia belügyminiszter a támadások óta több rendőrt és katonát telepített a zsidó iskolákba, imahelyekre és közösségi házakba, Sarcellesben pedig katonák őrzik az iskolákat. Egyes szülők igyekeznek nem kimutatni a félelmüket a gyermekeik előtt, s abban bíznak, hogy ez az egész nem tarthat sokáig, mások viszont annyira megijedtek, hogy még az oktatási intézményekből is kiveszik gyermekeiket. 

Franciaország ad otthont egyébként a legnagyobb zsidó közösségnek Izraelen és az Egyesült Államokon kívül. Becslések szerint mintegy félmillióan lehetnek, de ebben az országban él az egyik legnagyobb muszlim közösség is Európában. A biztonsági aggodalmak nem új keletűek a francia zsidó közösség körében, mivel az iszlamisták számos terrortámadást követtek el az elmúlt évtizedben a nyugati államban. 

Sarcellesben például zsidók ezrei élnek a többségében észak-afrikai származású, bevándorló hátterű muzulmán szomszédaik mellett. A közel-keleti konfliktus ezáltal begyűrűzhet Európába. 

Valahányszor fellángol a helyzet a Közel-Keleten, Franciaországban megnövekszik az antiszemita bűncselekmények száma

– mondta a Politicónak Marc Hecker izraeli–palesztin szakértő.

Zsidó szervezetek szerint is egyre gyakoribbak az antiszemita támadások Franciaországban, emiatt sok francia zsidó már nem is visel kipát.

Nem is alaptalan a félelmük, hiszen a kisebb támadások mellett a francia zsidók is az iszlamista terroristák elsődleges célpontjai lettek. 2012-ben három gyereket és egy rabbit lőtt le egy toulouse-i zsidó iskolában Mohamed Merah, aki hűséget fogadott az Al-Kaidának. 2015-ben pedig négy embert öltek meg egy Párizs melletti kóser szupermarketben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay, JoshMB)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.