Brutális támadást indított Oroszország, új fázisába léphet a háború

Az ukrán jelentések szerint legalább 118 települést támadtak az oroszok csak az elmúlt nap folyamán. Az ukrán vezérkar a teljes összeomlás lehetőségére figyelmeztetett. Kiemelték, hogy Oroszországnak kedveznek a jelenlegi harci állapotok és mint fogalmaztak, Oroszország számos fegyvernemben fölényben van az ukránokkal szemben.

Forrás: The Guardian2023. 11. 02. 11:15
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR Ukrainian servicemen of Ukrainian Air Defence unit, 241st separate brigade of the Territorial Defence Forces take part in a training in the Kyiv region on October 28, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP) Fotó: ANATOLII STEPANOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna tájékoztatása szerint Oroszország az elmúlt 24 órában több mint 118 települést lőtt egy kiterjedt támadás részeként. Az ukrán hadsereg főparancsnoka figyelmeztetett, hogy az Oroszországgal vívott háború a statikus és elviselhetetlen harcok új szakasza felé halad, egy olyan szakaszba, amely lehetővé teheti Moszkva katonai erejének újjáépítését.

Az elmúlt 24 órában az ellenség 118 települést lőtt tíz régióban. Az év eleje óta ez a legtöbb város és falu, amelyeket támadás ért

– írta Igor Klimenko ukrán belügyminiszter a közösségi oldalán.

Oroszország megtámadta a központi ipari város, Kremencsuk olajfinomítóját is. Személyi sérülés nem történt, de csaknem száz tűzoltónak több órába telt a keletkezett tüzet eloltani – mondta Klimenko. Az északkeleti Harkov régióban egy éjszakai tüzérségi támadásban egy ember, egy másik pedig Herszon régióban halt meg – közölték helyi tisztviselők.

Ukrajna kormánya és a Nyugat attól tart, hogy Oroszország a tavalyi évhez hasonlóan fokozza támadásait Ukrajna energia-infrastruktúrája ellen a hideg tél előtt. 

Az Economistnak szerdán megjelent cikkében Valerij Zaluzsnij tábornok azt mondta, hogy hadseregének kulcsfontosságú új katonai képességekre és technológiai innovációra van szüksége ahhoz, hogy kitörjön a háború új szakaszából, amely immár 21 hónapja zajlik.

Oroszország légi fölénye elképesztő (Fotó: Miguel Gutierrez)

Ez Oroszország javára válik, lehetővé téve számára, hogy újjáépítse katonai erejét, ami végül Ukrajna fegyveres erőit és magát az államot is fenyegeti

 – fogalmazott. A tábornok kiemelte a cikkben Oroszország légi fölényét mint olyan tényezőt, amely megnehezítette az előrehaladást, és ami miatt befagytak a frontok.

Az alapvető fegyverek, például a rakéták és a lövedékek továbbra is nélkülözhetetlenek. De Ukrajna fegyveres erőinek kulcsfontosságú katonai képességekre és technológiákra van szükségük ahhoz, hogy kitörjenek az ilyen jellegű háborúból. A legfontosabb a légierő

 – írta cikkében.

Ukrajna számára kiemelt fontosságúnak nevezte tartalékos erőinek felépítését, annak ellenére, hogy megjegyezte, hogy korlátozott kapacitása van ezek kiképzésére az országban, és rávilágított a jogszabályok hiányosságaira, amelyek lehetővé teszik az embereknek, hogy elkerüljék a szolgálatot. Kijelentette, hogy megpróbálják ezeket a problémákat orvosolni, egységes nyilvántartást vezetnek be a behívottakról. Mint mondta, bővíteni kell a képzésre, mozgósításra behívható állampolgárok körét.

Borítókép: Az Ukrán Légvédelmi egység ukrán katonái 2023. október 28-án kiképzésen vesznek részt a kijevi régióban (Fotó: AFP/Anatolii Stepanov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.