Ukrajna legnagyobb támogatóival üzletel Oroszország

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is számos területen továbbra is kereskedik Oroszországgal.

2023. 10. 31. 16:27
Lng,Tanker,-,Ship,At,Dawn,Moored,To,The,Gas
1295259748 Fotó: Wojciech Wrzesien
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Energiagazdaságtani és Pénzügyi Elemzőintézet (IEEFA) európai LNG-figyelőjéből kiderült, hogy az európai országok amellett, hogy fenntartották a kapcsolataikat Oroszországgal, az LNG  területén bővítették is az együttműködést. 

Európa egésze összesen 14,48 milliárd köbméter orosz LNG-t vett az idei év első kilenc hónapjában Oroszországtól, míg tavaly januártól szeptemberig ez a mennyiség 14,61 milliárd köbméter volt.

A Mandiner információi szerint az uniós országok közült két állam is volt, amely mértéktelenül növelte az orosz gázimportot. Az egyik ilyen Belgium, amely az orosz importját a tavalyi 1,9 milliárd köbméterről 3,1 milliárd köbméterre, azaz 63 százalékkal növelte, Spanyolország pedig az idei 5,3 milliárd köbméteres fogyasztásával Európa legnagyobb orosz LNG-importőrévé nőtte ki magát, míg tavaly csak 3,6 milliárd köbmétert, az ideinél 47,3 százalékkal kevesebbet importált az orosz energiahordozóból.

Európa legnagyobb LNG-beszállítója idén az Egyesült Államok lett, az amerikai gáz a kontinens LNG-importjának 46 százalékát tette ki – írja a Mandiner. 

Ugyanakkor nem csak a gáz, hanem a nukleáris fűtőanyagok területén is hatalmas mértékben nőtt az Oroszországgal folytatott kereskedelem. Amint arról a Világgazdaság is beszámolt, a háttérben óriási üzleteket bonyolítanak le Oroszországgal, ezek közül csupán egy a Greenpeace által ismertetett francia beszerzés, amely hatalmas mennyiségű újrahasznosított uránról szól. 

Mindeközben persze a dúsított urán folyamatosan érkezik az unió tagállamaiba Oroszországból. Az Euratom ellátási ügynökség 2021-es adatai szerint az orosz részesedés a Roszatom kazah érdekeltségeit is ideszámítva bőven meghaladja a negyven százalékot. 

Azonban nem Franciaország az egyetlen, amely Oroszországtól vásárol nukleáris fűtőelemeket. Amint arról már a lapunk is beszámolt, Csehország a háborúra hivatkozva csak a retorika szintjén szüntetne meg minden kereskedelmi kapcsolatot Moszkvával.  

Mostanra ugyanis kiderül, mindkét atomerőművükbe új generációs, orosz üzemanyagot szereznek be. A hírt nem verték nagy dobra, hiszen a történtekről csupán egy szaklapból (Neimagazine.com) lehetett tudomást szerezni.  

Az ügy pikantériája egyébként, hogy néhány hónapja cseh illetékesek még arról beszéltek, Oroszország helyett az Egyesült Államoktól fogják vásárolni a nukleáris fűtőanyagot.  

Nem így történt. 

Az új üzemanyagot az orosz TVEL vállalat szállítja majd, és a csehek a beszerzéstől biztonságosabb és hatékonyabb működést várnak. A cseh és orosz mérnökök közös fejlesztése azt szolgálja, hogy a korábbinál is több áramot tudjanak karbonmentesen, szabályozhatóan előállítani az ország határain belül.  

Azonban az Ukrajnát elkötelezetten támogató Amerikai Egyesült Államok sem hagyott fel az Oroszországgal való kereskedéssel. Az amerikai statisztikai hivatal kimutatásai szerint ugyanis 2023 első fél évében az Egyesült Államok nem kevesebb, mint 416 tonna dúsított uránt vásárolt a háború idején Oroszországtól, ami 2,2-szerese a tavalyi mennyiségnek, ami 188 tonna volt.  

Utoljára 2005-ben szerzett be hasonló mennyiségű uránt az USA Oroszországtól, ekkor 418 tonnát vásárolt.  

A mostani adásvétel ellenértéke hozzávetőlegesen hétszázmillió dollár, ami 2002 óta a legmagasabb érték. Ez a jelenlegi árfolyamon átszámolva nagyjából 250 milliárd forint. A mostani ügyletekkel Oroszország részesedése az amerikai importból 32 százalékra nőtt.  

A Pesti Srácok pedig arról számolt be, hogy európai uniós országok több mint tízmilliárd euró értékben vásároltak nikkelt és titánt Oroszországtól, így pénzelve Putyint, és miközben az országból való kivonulásról beszélnek, a vállalatok döntő többsége továbbra is üzleti tevékenységet folytat Oroszország területén.

Borítókép: LNG gázt szállító teherhajó (Fotó: Wojciech Wrzesien)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.