Nem hagyhatják el olyan könnyen Oroszországot a külföldi cégek

Az Oroszországot elhagyó, barátságtalan országokból származó vállalatokkal szembeni különleges bánásmód amiatt a „kvázi háború” miatt van, amit a kollektív Nyugat indított Oroszország ellen – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy újságírókkal folytatott beszélgetésen.

2023. 10. 31. 13:47
null
20200604 Budapest Pénzváltó Exclusive Change Valutaváltó Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság VG Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország továbbra is nyitott ország, és továbbra is kész kényelmes feltételeket teremteni a külföldi vállalatok számára, hogy itt dolgozzanak, és ezt azok a vállalatok, amelyek itt dolgoznak, meg tudják erősíteni. De tekintettel arra a kvázi háborúra, amelyet a kollektív Nyugat folytat Oroszországgal szemben – beleértve a gazdasági háborút is –, természetesen különleges rendszer van érvényben a nyugati vállalatok számára, amelyek a kormányaik nyomására távoznak innen – közölte Peszkov, hívja fel rá a figyelmet a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

Fontosnak nevezte annak tudatosítását, hogy „Oroszország egy olyan ország, amely továbbra is nyitott a külföldi befektetések előtt”. 

Talán valaki azt fogja mondani, hogy ez most egy kicsit ellentmondásosan hangzik. Nem, egyáltalán nem. Sok olyan űrt, amely itt felszabadul, miután egyes vállalatok távoznak, más vállalatok töltenek be. És ha egyes országok vállalatai távoznak, más országok vállalatai fokozott érdeklődést mutatnak

– emelte ki az elnöki szóvivő.

Hozzátette ugyanakkor, hogy 

az Oroszországból távozó, „barátságtalan országokból” származó vállalatok számára nem lehet „szabad kilépést” biztosítani, a kormányzat intézkedéseket hoz ezzel kapcsolatban. 

Peszkov elmondta, hogy egy külön bizottság foglalkozik a kérdéssel, a távozás feltételeiről a bizottsággal kell megegyeznie a cégeknek. És, bár a szóvivő a részletekre nem tért ki, a Financial Times brit üzleti lap azt írja, Oroszország korlátozta, hogy az oroszországi eszközeiket értékesítő nyugati vállalatok ne vehessék ki a bevételt dollárban és euróban, és ezzel további de facto devizaellenőrzéseket vezetett be a gyengülő rubel megerősítése érdekében.

A lap szerint az Oroszországból kivonuló nyugati vállalatoknak meg kell állapodniuk egy rubelben megadott eladási árban, vagy 

ha az eladók ragaszkodnak a devizához, akkor késedelemmel, sőt veszteséggel kell számolniuk a külföldre utalható összegek tekintetében. 

A Financial Times hozzáteszi, hogy ezen intézkedések a rubel gyengülésére válaszul születtek.

Dimitrij Peszkov ugyanakkor azt mondta, az Orosz Föderációból való kilépés speciális feltételei a barátságtalan országokból származó vállalatok számára nem a rubel árfolyamának ingadozásával kapcsolatosak. „Ez nem a rubel árfolyamának esésével függ össze. A rubel árfolyama valóban ki van téve az ingadozásnak, mint sok más valuta. Vannak időszakok, amikor esik, és vannak időszakok, amikor erősödik – ez egy normális gazdasági folyamat” – fogalmazott a szóvivő. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kallus György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.