Ezúttal sem szavazhatnak saját településeiken a koszovói szerbek

December 17-én tartanak előre hozott parlamenti választásokat a déli szomszédunknál.

2023. 11. 24. 9:32
null
Banjska, 2023. szeptember 27. Szerb férfi sétál el koszovói rendõrök mellett a Banjska ortodox kolostor közelében az észak-koszovói Banjska faluban 2023. szeptember 27-én. Szerb nemzetiségû maszkos fegyveresek szeptember 24-re virradóan koszovói rendõrökre támadtak Banjskában. A tûzharcban egy rendõr meghalt, három megsebesült, három támadót lelõttek, kettõt megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendõrök. A rendõrség több száz fegyvert, továbbá katonai felszereléseket talált a falu egyik lakóházában és több jármûben. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. MTI/AP/Visar Kryeziu Fotó: Visar Kryeziu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koszovóban nincsenek meg a feltételek a voksolás megtartására, így az ottani szerbek ismét kénytelenek lesznek kilométereket utazni, ha élni akarnak szavazati jogukkal a december 17-én esedékes parlamenti választáson – olvasható a Beta szerb hírügynökség honlapján. Az érintett állampolgárok a szerbiai Vranjében, Kursumliján, Raskában és Tutinban élhetnek ezen jogukkal – közölte a szerbiai Köztársasági Választási Bizottság. 

A voksolás részletes szabályainak kidolgozása még hátravan. A helyi önkormányzatok ezt követően határozzák meg, hogy a koszovói szerbek mely szavazóhelyiségekben fognak szavazni. A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elnöke közölte: levelet küldtek a szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának, melyben leírták, hogyan valósítható meg a voksolás.

Azt a tájékoztatást kaptuk az irodától, hogy nem lehetséges a törvénnyel összhangban lebonyolítani a választásokat Koszovóban, mert a pristinai ideiglenes intézmények, élükön Albin Kurtival (koszovói miniszterelnökkel), a koszovói függetlenség elismeréséhez kötötte azt, s megtagadta az EBESZ közreműködését is, amely már 2012 óta segíti a választásokat

– nyilatkozta Vladimir Dimitrijevics.

Korábban Petar Petkovics, a szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője úgy fogalmazott: a koszovói szerbek lakóhelyükön történő szavazásának megakadályozásával az Albin Kurti vezette pristinai rezsim továbbra is nyíltan megsérti a szerbek jogait.

Szerbiában december 17-én tartanak előre hozott köztársasági parlamenti választást, ezzel egy időben Vajdaságban a tartományi parlament összetételére is voksolhatnak a lakosok, illetve egyes helyeken önkormányzati választást is tartanak.

Borítókép: Szerb férfi sétál el koszovói rendőrök mellett a Banjska ortodox kolostor közelében az észak-koszovói Banjska faluban 2023. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.