Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A háború áldozatává vált Puskin

Volodimir Zelenszkij áprilisban aláírta az orosz birodalmi politika propagandáját tiltó törvényt, utána pedig nem sokkal meg is kezdték az orosz múlt eltörlését. Ennek folyományaként szerdán Kijevben eltávolították a neves orosz író, Alekszandr Puskin szobrát.

Forrás: Yahoo News2023. 11. 16. 7:22
Forrás: Facebook/ Dmitrij Belotszerkovec
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Belotszerkovec kijevi polgármesteri tanácsadó szerdán a közösségi médiában közzétett bejegyzése szerint a kijevi városi hatóságok eltávolították Alekszandr Puskin orosz író szobrát a város egyik fő útjáról. Mint írta, Puskin nem része az ukrán kultúrának. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az orosz invázió második évének végéig kellett várni ahhoz, hogy a kormány beleegyezzen a műemlékek eltávolításába.

Csak a háború második évének végén döbbent rá a miniszteri kabinet, hogy Puskin nem része az ukrán kultúrának, és a tisztviselők beleegyeztek az emlékmű lebontására irányuló kijevi kezdeményezésbe. Köszönöm. Lebontjuk!

– írta Dmitrij Belotszerkovec.

Első lépésben az ukrán kormány november 10-én kivette a szobrot a nemzeti jelentőségű műemlékek állami nyilvántartásából, ami lehetővé tette a neves író szobrának eltávolítását. A szobor a háború kitörése óta célkeresztben van. Nemrég tiltakozást tartottak a szobornál, november 7-én pedig lefújták, lefestették és megrongálták a műemléket.

 A Yahoo News emlékeztet, hogy további történelmi személyiségeket is eltávolítottak a listáról, így fokozatosan lehetővé tették ezeknek a jövőbeli eltávolítását. Csak augusztusig 28 településen távolították el a Puskin tiszteletére emelt szobrokat. Kijevben  júliusa óta több mint hatvan, Oroszország és a Szovjetunió történelmével és kultúrájával kapcsolatos emlékművet bontottak le. 

Borítókép: Alekszandr Puskin szobrának az eltávolítása Kijevben november 15-én (Forrás: Facebook/Dmitrij Belotszerkovec)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.