Hat magyarnak sikerült elhagyni a Gázai-övezetet + videó

Ezzel a korábban Gázában tartózkodott tizenöt magyar állampolgárból az a tizennégy, aki szeretett volna eljönni, el is tudott jönni – jelentette be szerda éjjel közösségi oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter.

2023. 11. 16. 0:17
Szijjártó Péter a repülőtéren Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat újabb magyar állampolgár, köztük négy gyerek, illetve két palesztin családtagjuk kijutott a Gázai-övezetből, így már csak egy magyar állampolgár tartózkodik a területen, aki a maradás mellett döntött – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda éjjel Budapesten. A tárcavezető arról számolt be, miután megérkezett Marokkóból, hogy a közel-keleti biztonsági helyzet továbbra is kétségbeejtő.

Emlékeztetett: tizenöt magyar állampolgárral tartották a kapcsolatot az utóbbi hetekben a Gázai-övezetben, nekik sokáig nem volt lehetőségük elmenekülni. Két hete jött a hír, hogy a külföldi állampolgárok elhagyhatják a területet, így ekkor beszélt izraeli és egyiptomi kollégájával is, akik biztosították, hogy a rafahi határátkelőn keresztül az érintett személyek távozhatnak Egyiptom felé.

Nem sokkal ezt követően nyolc magyar állampolgárt palesztin családtagjaikkal együtt sikerült kijuttatni. Heten viszont a maradás mellett döntöttek a biztonsági kockázatokra tekintettel, és többen meg is sebesültek azóta.

Szijjártó Péter üdvözölte, hogy 

szerda este hat magyar állampolgárnak, köztük négy gyereknek, illetve két palesztin családtagjuknak sikerült hosszú várakozást követően belépniük Egyiptomba. 

A kairói magyar nagykövetség munkatársai már várták őket. Az érintettek már kisbusszal tartanak az egyiptomi főváros irányába, ahol a szállásuk biztosított, a diplomáciai képviselet dolgozói pedig másnap elvégzik a szükséges papírmunkát, és így a héten meg is érkezhetnek Magyarországra menetrend szerinti járattal.

Egy magyar állampolgár úgy döntött, hogy ott marad Gázában. Neki is lehetősége lett volna ma eljutni a rafahi határátkelőhelyre, s átlépni, ő azonban a felajánlott lehetőség dacára úgy döntött, hogy marad. Vele természetesen kapcsolatot fogunk tartani az elkövetkezendő időszakban is

– közölte. Jó hírnek nevezte, hogy a korábban Gázában tartózkodott tizenöt magyar állampolgárból az a tizennégy, aki szeretett volna eljönni, el is tudott jönni. – Ma már a hat magyar állampolgár, és köztük a négy gyermek, biztonságban van Egyiptomban, Kairó felé tartanak, és még a héten hazatérhetnek Magyarországra – összegzett a miniszter.

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.