Izraeli háború: negyedóra után megsértette a Hamász a tűzszünetet + videók

Veszélyes bűnözők szabadulhatnak ki az izraeli börtönökből.

2023. 11. 24. 11:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

15 percig sem tartott a zavartalan fegyverszünet. Legalábbis erről számolt be a Newsweek amerikai hírmagazin. Az Izraeli Védelmi Erők jelentése szerint ugyanis a Gázai övezetben meg nem nevezett palesztin fegyveresek már negyedóra után megsértették a születőben lévő tűzszünetet, amelyet az IDF csak „műveleti szünetnek” nevez.

A Newsweek úgy értesült, hogy befogtak egy Dél-Izrael irányába tartó rakétát is. Sajtóbeszámolók szerint egyelőre az viszont nem világos, hogy melyik csoport volt a felelős az állítólagos rakétakilövésért. Az IDF korábban azt mondta, hogy a Hamász viseli a felelősséget a Gázából Dél-Izraelre irányuló támadásokért, mivel befolyása van más helyi fegyveres csoportokra is a térségben.

A korábban már kiürített Ein HaShlosha és Kissufim izraeli településeken pedig megszólaltak a lakosságot figyelmeztető szirénák is pénteken kora reggel. Erre nem sokkal azután került sor, hogy életbe lépett a négynapos tűzszünet, amely lehetővé teszi a fogolycserét és a humanitárius segélyek eljuttatását az ostromlott és elpusztított Gázai övezetbe.

Eközben helyi források szerint sok gázai lakos tart az otthona felé, közülük néhányan megpróbálják elérni az övezet északi részét. Ezt annak dacára teszik, hogy Izrael figyelmeztetette őket, hogy a tűzszünettől függetlenül az még mindig háborús övezet.

Az X-en látható felvételek szerint a délen fekvő Khan Yunis településen tömegek lepték el az utcákat.

A palesztin média közben arról számolt be, hogy az IDF-erők egyes esetekben megakadályozták az emberek északra költözését.

Mint arról lapunk korábban is írt, november 24-én reggel hét órakor lépett életbe a négynapos humanitárius fegyverszünet Izrael és a Hamász között. Várhatóan hamarosan több elfogott terroristát is kiengednek az izraeli börtönökből, cserébe a Hamász fegyveresei szabadon engedik a fogságban lévő izraeliek első csoportját.

A The Times of Israel izraeli hírportál ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy veszélyes bűnözők szabadulhatnak ki a csere következtében. A hadsereg rádiója szerint a palesztin terroristák között – akiket szabadon akarnak bocsátani – olyan rabok is vannak, akik izraelieket késeltek meg.

Borítókép: Izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjai a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborban 2023. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.