Multimilliomosok állnak az Izrael-ellenes tüntetések mögött

Egy multimilliomos technológiai vállalkozó és felesége segít finanszírozni az Izrael-ellenes tüntetések mögött álló egyik csoportot. Szerdán Washingtonban a rendőrségnek kellett intézkednie a Demokrata Nemzeti Bizottság székháza előtt a tűzszünetért tüntetőkkel szemben.

2023. 11. 16. 8:07
null
London, 2023. október 14. A palesztinokat támogató tüntetés Londonban 2023. október 14-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások 2215 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Kin Cheung Fotó: Kin Cheung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neville Roy Singham amerikai vállalkozó, aki a Thoughtworks nevű informatikai tanácsadó cég megalapításával és eladásával keresett milliókat, és felesége, Jodie Evans, a Code Pink nevű baloldali háborúellenes csoport társalapítója 2017 óta a Népi Fórum (The People's Forum) nevű csoport fő finanszírozói – számolt be a Fox News amerikai televíziós hálózat. 

A csoport gyakorlatilag marxista alapelveket fogalmazott meg küldetésében.

A Hamász október 7-i támadása után a Népi Fórum szerepet játszott több Izrael-ellenes tüntetés szervezésében, és ahelyett, hogy elítélte volna a palesztin terrorszervezet tetteit, felszólított „a cionista megszállásnak nyújtott amerikai támogatás megszüntetésére”. A csoport a „folyótól a tengerig” gyakorlatilag Izrael teljes megsemmisítésére vonatkozó palesztin jelmondatot is használta.

A Népi Fórum felszólította támogatóit, hogy „álljanak ki Palesztina népe mellett, amelynek joga van ellenállni az apartheidnek, a megszállásnak és az elnyomásnak”.

A csoport vezetője, Manolo De Los Santos bírálta a kedden Washingtonban tartott Izrael-párti tüntetést, amelyet „népirtáspárti menetnek” nevezett, és az X-en közzétett bejegyzésében azt írta:

Ez a palesztinellenes menet, amelyet az amerikai kormányzat segített, arra számít, hogy nagy tömeg gyűlik össze a 75 éves apartheid és megszállás támogatására.

 

A tüntetés szónokait azzal is vádolta, hogy „rasszisták” és „hamis progresszívek”.

A tengerentúlon október 7-e óta folyamatosak a tüntetések. Szerda este Washingtonban a Demokrata Nemzeti Bizottság székháza előtt mintegy százötven ember gyűlt össze, és azonnali tűzszünetet követeltek az Izrael és a Hamász közötti háborúban. A demonstráció elfajult, végül a rendőrségnek kellett beavatkoznia. 

A kongresszusi képviselőket evakuálták az épületből, amikor a tüntetés kitört – írja a The Independent napilap.

A közösségi médiában közzétett videókon látható, amint a tüntetők rendőröket lökdösnek, és megpróbálják megragadni a fémbarikádokat, miközben a rendőrök a letartóztatásokra vonulnak. A tüntetők közül sokan „Tűzszünet most” feliratú fekete pólót viseltek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.