Palesztin jelmondatot posztolt a demokrata városi tanácsos

Chicago egyik városi tanácsosa a napokban Izrael elpusztítására vonatkozó palesztin jelmondat posztolásával döbbentette meg a közvéleményt. A felelősebb amerikai politikusok azonban sürgetik az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy tegye meg azt, amit már több ország megtett: nyilvánítsa terrorszervezetté és szankcionálja a Hamászt.

2023. 11. 10. 16:18
null
Hamilton, 2023. október 16. A palesztinokat támogató tüntetés résztvevõi vonulnak a kanadai Hamilton belvárosában 2023. október 15-én. A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én többfrontos támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és legkevesebb 150 embert túszként tartanak fogva. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2670-et, a sebesülteké pedig a 9600-at. MTI/AP/The Canadian Press/Peter Power Fotó: Peter Power
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A folyótól a tengerig.” Ártatlan mondatnak tűnhet, de ez 

a palesztin jelmondat valójában Izrael állam teljes elpusztítására utal.

És ezt a mondatot posztolta nemrég Rossana Rodriguez-Sanchez, a chicagói városi tanács egészségügyi bizottságának vezetője – számol be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Hogy a tanácsos asszony tisztában volt-e a jelmondat jelentésével, azt nem tudni, azonban nem ő az első amerikai politikus, aki hasonló megnyilvánulással keltett megütközést. A napokban Rashida Tlaib képviselőt marasztalták el a kifejezés használata miatt, akit demokrata képviselőtársai élesen bíráltak.

Az, hogy ezek a szavak szerepelnek a Hamász alapító okiratában, mindent elmond, amit a jelentéséről tudni kell

− írta Ritchie Torres New York-i demokrata képviselő az X-en.

Rodriguez-Sanchez később visszavágott a kritikusoknak.

A gyarmatosított népek felszabadításáról szóló szlogen dühíti az embereket, miközben nézik, ahogy Izrael népirtást követ el, civileket bombáz, a robbanás a csecsemőktől az idősekig minden korosztályt darabokra tép… Több mint 10 ezren haltak meg és még többen tűntek el a romok alatt. Menj, keresd meg a lelked

− írta egy újabb X-posztban.

Chicago demokrata városi vezetése nem volt hajlandó kommentálni a tanácsos véleménynyilvánítását.

Eközben egy republikánus és egy demokrata szenátor azzal fordult az ENSZ-hez, hogy nyilvánítsa terrorszervezetté a Hamászt és léptessen életbe szankciókat a palesztin terrorszervezet ellen. James Lankford és Jacky Rosen szerint az Izrael elleni október 7-i támadás bebizonyította, hogy a Hamász nem különbözik az ENSZ által elismert és szankciókkal sújtott más terrorcsoportoktól.

A közelmúlt eseményei bebizonyították, hogy a Hamász akciói, taktikái és kinyilvánított céljai sok tekintetben nem különböznek az Al-Kaidáéitól, az ISIS-éitől és más, az ENSZ által szankcionált terrorszervezetekéitől

− írták a szenátorok levelükben, amelyet a Fox News idézett.

Az ENSZ-szel ellentétben számos ország már terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt, köztük Ausztrália, Japán, Izrael, Kanada, Paraguay, Új-Zéland és az Egyesült Királyság. Így tett az Európai Unió is, Svájc pedig épp most vizsgálja ennek jogi lehetőségét – világítottak rá a szenátorok.

A Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövetnek címzett levelet további harminckét szenátor írta alá, republikánusok és demokraták egyaránt.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Peter Power)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.