Szándékosan szeretne minél több civil palesztin áldozatot a Hamász

A Hamász palesztin civil áldozatokat akar, hogy Izrael ellen hangolja a közvéleményt – mondja az egyik amerikai hírportál által megkérdezett katonai szakértő. Szerinte azok, akik aránytalannak tartják Izrael válaszát, nem értik a háborút.

2023. 11. 10. 18:32
Izrael, 2023. november 6. Izraeli katonák tüzérségi lövedékkel lövik a Gázai övezetet a déli határszakaszról 2023. november 6-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9700 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Ohad Zwigenberg Fotó: Ohad Zwigenberg
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász alapszabályában szerepel Izrael teljes elpusztítása és a zsidó nép lemészárlása, és ezt október 7-én meg is próbálta megtenni annyi emberrel, amennyivel csak tudta

− mutatott rá John Spencer városi hadviselési szakértő, akit a Breitbart amerikai hírportál szólaltatott meg.

A palesztin terrorszervezet a lelkes tüntetőket is felkoncolná, ha módja lenne rá – vélte Spencer. A szakértő szerint az izraeli fegyveres erők (IDF) igen precízen csap le a civilek között rejtőző Hamász-aktivistákra. Sajnos a civil áldozatok elkerülhetetlenek, de ez a városi hadviselés sajátossága, ráadásul Gáza igen sűrűn lakott.

Egy elfogott terrorista a kihallgatás során azt is megerősítette, hogy a Hamász tagjai kórházakban és ENSZ-létesítményekben bujkáltak, kiemelve a Sifa Kórházat, Gáza legnagyobb kórházát. Az IDF közölte, hogy a Hamász egyik parancsnoka, Ahmed Siam az egyik gázai speciális kórházban bujkált, és megakadályozta, hogy a központban ezer embert evakuáljanak, ráadásul élő pajzsként használta a civileket.

Egy vietnámi háborús mondást szerint „el kell pusztítanod a várost, hogy megmentsd”. Spencer szerint ez ugyan sajnálatos, „de ez a városi harcok valósága”.

A Hamászt nem lehet a levegőből megsemmisíteni, szükség van a szárazföldi hadműveletre, bár a légicsapásoknak fontos szerepük van például a parancsnoki központok vagy épp a kommunikáció megsemmisítésében.

Spencer szerint az IDF sikeresen halad a küldetésével.

Most módszeresen haladtak előre a város körülzárásával; a lépés, amit mi úgy hívunk, hogy „elszigetelni” a várost

− magyarázza a szakértő, hozzátéve, hogy a jelentések szerint Gáza északi részét mostanra teljesen elvágták.

Az IDF „világelső a technológiák, taktikák és az erre a speciális küldetésre kiképzett személyzet” szempontjából – hívja fel a figyelmet Spencer. „Nekik van az egyik legnagyobb föld alatti egységük, a Yahalom, ami a különleges erők mérnöki egysége.”

Izrael egy új fegyverrel is előállt a „gázai metró”, a Hamász terroristái által használt több száz kilométeres alagúthálózat elszigetelésére. Az úgynevezett szivacsbomba olyan habbal árasztja el az alagutakat, amely rövid idő alatt megszilárdul – írja a The Telegraph brit napilap.

Borítókép: Izraeli katonák tüzérségi lövedékkel lövik a Gázai övezetet a déli határszakaszról 2023. november 6-án (Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.