Vérlázító dolgokat vallottak be az elfogott Hamász-katonák + videó

Civilek ezrei mögé bújnak be az iszlamista harcosok, élő pajzsként használják az embereket.

2023. 11. 09. 7:11
Israel-Gaza Conflict
CONFLICTS-WAR-PEACE/PALESTINE Fotó: MAJDI FATHI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a Shin Bet biztonsági szolgálat szerdán újabb bizonyítékokat hozott nyilvánosságra arról, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet mentőautókat használ a műveletek végrehajtásához, köztük egy lehallgatott telefonbeszélgetés felvételeit és az október 7-i mészárlásban részt vevő terroristák kihallgatását. 

A telefonbeszélgetésen az hallható, ahogy a Hamász egyik katonája egy gázai férfival beszélget, és azzal dicsekszik, hogy bármelyik mentőautóval elmenekülhet és mozoghat.

A Shin Bet az október 7-i támadásban részt vevő és elfogott Hamász-tagok kihallgatásaiból pedig kiderül, hogy a Hamász kihasználta az orvosi és polgári infrastruktúrát. Az egyik iszlamista azt mondta:

Az al-Kasszamnak saját mentőautói vannak, amelyek közül néhány a katonai bázison található. A mentőautók külseje hasonlít a civil mentőautókéhoz, hogy ne keltsenek gyanút, és ne bombázza őket Izrael.

Egy másik Hamász-terrorista azt mondta, hogy a harcok során a mentőautókat többek között a katonák, parancsnokok és ügynökök evakuálására használják, de élelmiszert, rakományt és fegyvereket is szállítanak.

Egy másik elfogott terrorista azt mondta, hogy egy iskola alatti létesítményben fegyvereket, rakétákat, és elrabolt embereket tartanak, mert egy ilyen hely kevésbé gyanús, és kevesebb eséllyel bombázzák le.

A kihallgatás során azt is megerősítették, hogy a Hamász tagjai kórházakban és ENSZ-létesítményekben bujkáltak, kiemelve a Sifa Kórházat, Gáza legnagyobb kórházát. Az IDF közölte, hogy a Hamász egyik parancsnoka, Ahmed Siam az egyik gázai speciális kórházban bujkált, és megakadályozta, hogy a központban ezer embert evakuáljanak, ráadásul élő pajzsként használta a civileket.

Néhány napja merült fel a gyanúja annak, hogy a terroristák mentőautókat használnak. Az IDF szerint ráadásul a Hamász civileket használt emberi pajzsként. Iskolákat, mecseteket, játszótereket, kórházakat és lakásokat használtak rakétakilövő helyekként, valamint fegyverek, parancsnoki állomások és alagutak elrejtésére – idézi fel a The Times of Israel lap.

Borítókép: A Hamász fegyveres szárnyának palesztin harcosai (Fotó: Majdi Fathi/NurPhoto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.