Mentőautó tele terroristákkal – így csempészi át harcosait a Hamász a határon

A palesztin Hamász terrorcsoport több tucat terroristát próbált meg sebesült civileket szállító mentőautókban kicsempészni Gázából.

2023. 11. 05. 18:37
null
Hán-Júnisz, 2023. november 3. Izraeli légitámadásban megsérült épület romjai a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júnisz menekülttáborban 2023. november 3-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Fatima Sbair Fotó: Fatima Sbair
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Biden-adminisztráció egyik magas rangú tisztviselőjének közlése szerint a Hamász megpróbálta kijuttatni harcosait a Gázai övezetből mentőautók segítségével, amelyek több tucat sebesült palesztint evakuáltak Egyiptomba a hét elején.

A Hamász összeállított egy listát azokról a súlyos sebesültekről, akiket egyiptomi kezelés céljából evakuálni akart Gázából, valamint több ezer külföldi állampolgárt, akik el akartak menekülni a területről.

A listát ezt követően Egyiptom és az Egyesült Államok ellenőrizte, és megállapította, hogy a rajta szereplő nevek nagyjából egyharmada a terrorszervezet katonai szárnyának a tagja.

A tisztviselő szerint a listát elutasították, így pedig a 76 sebesült palesztin közül senkit sem evakuáltak a Gázából kiérkező mentők.

Eközben két magas rangú izraeli tisztviselő azt állította a The Times of Israelnek, hogy az izraeli ellenőrök a hét elején egy segélyszállító teherautóba rejtve több oxigénkoncentrátort fedeztek fel, amelyek a terrorszervezetek által Gázában üzemeltetett alagutak levegőztetésére szolgáltak.

Ezeket nem a kórházakban használták, hanem alattuk. Ezért csempészték őket süteményesdobozok közé

– mondta az egyik magas rangú izraeli tisztviselő, hozzátéve, hogy a teherautó, amelyben az oxigénkoncentrátorokat megtalálták, nem léphetett be Gázába.

Mióta Egyiptom 11 nappal ezelőtt megnyitotta rafahi átkelőjét Gázában, több száz, humanitárius segélyekkel teli teherautó tudott belépni a Hamász által ellenőrzött területre az egyiptomi és az izraeli hatóságok ellenőrzéseit követően.

A teherautók először Egyiptomba lépnek be, ahol átesnek egy kezdeti ellenőrzésen. Ezután a nitzanai átkelőn keresztül Izraelbe küldik őket, ahol Izrael katonai összekötői megvizsgálják azokat, mielőtt visszaküldik őket Egyiptomba, és a rafahi átkelőn keresztül Gázába hajtanak.

Izrael ez idáig visszautasította a növekvő felhívásokat, hogy üzemanyagot engedjenek be Gázába, ugyanis azt állította, hogy a Hamász ezeket később az alagútjainak áramellátására használja fel. Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke azonban csütörtökön kijelentette, hogy Izrael engedélyezi az üzemanyag bejutását Gázába a rafahi átkelőn keresztül, ha megállapítja, hogy a kórházakból kifogyott az üzemanyag.

A Biden-kormányzat magas rangú tisztviselője azt is elmondta, hogy Izrael jelentősen finomította eredeti katonai tervét a Hamász elleni háborúra az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokat követően.

A tisztviselő megjegyezte, hogy csütörtökön száz teherautó lépett be Gázába. A tisztviselő emellett azt is elárulta, hogy Izrael beleegyezett a humanitárius szünetbe október 20-án, hogy biztosítsa két amerikai túsz kiszabadítását. a Hamász fogságából.

Borítókép: Izraeli légitámadásban megsérült épület romjai a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborban (Fotó: MTI/AP/Fatima Sbair)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.