időjárás -3°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Újabb uniós biztos hagyja ott Brüsszelt

Magyar Nemzet
2023.11.20. 13:47
Újabb uniós biztos hagyja ott Brüsszelt

Az Európai Unió nemzetközi partnerségekért felelős biztosa, Jutta Urpilainen vasárnap bejelentette, hogy indul a hazája, Finnország elnöki posztjáért.

Azt akarom, hogy mi, finnek továbbra is elkötelezhessük magunkat amellett, hogy senkit sem hagyunk hátra. Ezért leszek az SPD jelöltje az elnökválasztáson

– mondta Urpilainen a Szocialista Demokrata Párt (SPD) sajtótájékoztatóján. A politikus december 2-án távozik a brüsszeli biztosi pozíciójából, hogy megkezdje a kampányát.

A hatévente megrendezendő elnökválasztást január végén tartják, a második forduló pedig februárban várható. A jelenlegi elnök, Sauli Niinistö továbbra is népszerű, miután a történelmileg semleges országot bevezette a NATO-ba, azonban a finn jogszabályok szerint a politikus már nem választható újra.

A YLE sajtóorgánum által nemrég közzétett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók mindössze négy százaléka támogatja Urpilainent, ami a hetedik helyet jelentené, ha most tartanák az elnökválasztást.

Hetven nap áll előttünk. Mindent, amit el kell mondani, idővel elmondunk. Olyan kampányt folytatunk, amelyre felfigyelnek

– mondta Urpilainen.

A közvélemény-kutatás szerint Alexander Stubb, a volt jobbközép miniszterelnök megelőzi Pekka Haavisto volt külügyminisztert. Olli Rehn, aki két ciklusban európai biztosként bővítési és közgazdasági tárcát kezelt, jelenleg a negyedik helyen áll.

Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodás végrehajtásáért felelős biztos még nyáron jelentette be, hogy távozik a bizottságból, és elindul a holland választásokon a Munkáspárt és a Baloldali Zöldek közös listájának vezetőjeként.

 

Borítókép: Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelős tagja és Jutta Urpilainen, a bizottság nemzetközi partnerségért felelős tagja (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.