Újabb uniós biztos hagyja ott Brüsszelt

Jutta Urpilainen visszatér a finn poliikába, indul az elnöki posztért.

2023. 11. 20. 13:47
HAHN, Johannes; URPILAINEN, Jutta
Brüsszel, 2023. október 24. Johannes Hahn, az Európai Bizottság (EB) költségvetési és igazgatási ügyekben felelõs tagja (b) és Jutta Urpilainen, a bizottságnak a nemzetközi partnerségért felelõs tagja érkezik az uniós testület heti ülésére Brüsszelben 2023. október 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió nemzetközi partnerségekért felelős biztosa, Jutta Urpilainen vasárnap bejelentette, hogy indul a hazája, Finnország elnöki posztjáért.

Azt akarom, hogy mi, finnek továbbra is elkötelezhessük magunkat amellett, hogy senkit sem hagyunk hátra. Ezért leszek az SPD jelöltje az elnökválasztáson

– mondta Urpilainen a Szocialista Demokrata Párt (SPD) sajtótájékoztatóján. A politikus december 2-án távozik a brüsszeli biztosi pozíciójából, hogy megkezdje a kampányát.

A hatévente megrendezendő elnökválasztást január végén tartják, a második forduló pedig februárban várható. A jelenlegi elnök, Sauli Niinistö továbbra is népszerű, miután a történelmileg semleges országot bevezette a NATO-ba, azonban a finn jogszabályok szerint a politikus már nem választható újra.

A YLE sajtóorgánum által nemrég közzétett közvélemény-kutatás szerint a válaszadók mindössze négy százaléka támogatja Urpilainent, ami a hetedik helyet jelentené, ha most tartanák az elnökválasztást.

Hetven nap áll előttünk. Mindent, amit el kell mondani, idővel elmondunk. Olyan kampányt folytatunk, amelyre felfigyelnek

– mondta Urpilainen.

A közvélemény-kutatás szerint Alexander Stubb, a volt jobbközép miniszterelnök megelőzi Pekka Haavisto volt külügyminisztert. Olli Rehn, aki két ciklusban európai biztosként bővítési és közgazdasági tárcát kezelt, jelenleg a negyedik helyen áll.

Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodás végrehajtásáért felelős biztos még nyáron jelentette be, hogy távozik a bizottságból, és elindul a holland választásokon a Munkáspárt és a Baloldali Zöldek közös listájának vezetőjeként.

 

Borítókép: Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelős tagja és Jutta Urpilainen, a bizottság nemzetközi partnerségért felelős tagja (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.