A háború megnyerése után Afrika felé fordulna Ukrajna

Az ukrán elnök szerint Ukrajna készen áll arra, hogy az afrikai országok stratégiai partnere legyen.

2023. 11. 19. 15:06
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2023. október 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tancskozására Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy afrikai médiumok képviselőinek adott interjúban Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy Ukrajna az alapvető értékek és a nemzetközi elvek kölcsönös tiszteletén alapuló baráti, stratégiai kapcsolatokat igyekszik kiépíteni az afrikai kontinens országaival.

A találkozón Angola, Botswana, Tunézia, a Guineai Köztársaság, Kenya, Marokkó, Nigéria, Szenegál, Dél-Afrika és Zambia médiumainak képviselői vettek részt.

Ha stratégiai partnerségről beszélünk köztünk és bármely afrikai állam között, annak a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia. A kapcsolatoknak a területi integritást, a szuverenitást, a nyelvi és a kulturális hagyományok tiszteletén kell alapulniuk

– jelentette ki az ukrán elnök, aki szerinte az Oroszország által kirobbantott háború megnyerése után Ukrajna kész befektetni az afrikai országokba. Volodimir Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy Ukrajna rövidesen tíz nagykövetséget nyit az afrikai kontinensen, ami fontos politikai és pénzügyi befektetés a háborús időkben.

Az elnök megjegyezte, hogy egyes afrikai országok még ma is keveset tudnak Ukrajnáról és a kölcsönösen előnyös együttműködés lehetőségeiről.

Minden országnak vannak erős szektorai és olyan területei, amelyek még csak most kezdenek fejlődni. Ha fejlettek vagyunk a mezőgazdaságban, és ezen a területen lehetünk az afrikai országok barátja, stratégiai partnere, akkor hajlandóak vagyunk támogatni őket

– jelentette ki Zelenszkij, majd pedig hangsúlyozta, Ukrajna együttműködik partnereivel és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatokat épít ki, miközben Oroszország hagyományosan dezinformációs kampányokkal jut erőhöz és befolyáshoz egyes régiókban. 

Az elnök megjegyezte, hogy Afrika nagy múltra tekint vissza az együttműködést illetően az egykori Szovjetunió részét képező Ukrajnával. Ezért Ukrajna is nagyban hozzájárult az afrikai kontinens fejlődéséhez, beleértve az afrikai országokkal folytatott infrastrukturális projekteket és oktatási programokat, azonban a Szovjetunió összeomlása után Oroszország monopolizálta ezt az örökséget.

Oroszország kisajátította kapcsolatait az afrikai országokkal. Mi pedig csak annyit akarunk tenni, hogy tisztázzuk a dolgokat, és azt mondjuk, itt vagyunk, egy nagy, független állam vagyunk, és régóta együttműködünk az afrikai országokkal

– hangsúlyozta az elnök, majd pedig nagyon fontosnak nevezte öt afrikai ország vezetőjének ez év júniusi ukrajnai látogatását. Zelenszkij úgy véli, hogy a kijevi látogatást követően ezen országok vezetői jobban megértették, hogy Ukrajna mindenképpen barátja az afrikai országoknak.

Volodimir Zelenszkij készségét fejezte ki arra is, hogy látogatást tegyen az afrikai kontinensen, és minél több afrikai vezetővel és az általuk képviselt ország népével is kapcsolatot létesítsen.

 

Miből fektetne be Ukrajna?

Az ambiciózus ukrán tervek ugyanakkor a realitás kemény falába ütközhetnek. Jelenleg Ukrajnát a nyugati szövetségesek, főként az Egyesült Államok és az Európai Unió tartják „életben” – a jelentős pénzügyi támogatások nélkül Kijev képtelen lenne fenntartani az állam működését. Ezt jól mutatja az is, hogy Zelenszkij többek közt a választások megrendezését is a nyugati finanszírozáshoz kötötte korábban. 

Brüsszelben pedig költségvetés-módosítást sürgetnek annak érdekében, hogy tovább tudják támogatni Ukrajnát a háborúban és az után is. 

Az Európai Unió tervezett költségvetési módosítása nem a tagállamok vagy az unió működését segítené, hanem elsősorban az EU orosz–ukrán háborúban vállalt cselekvéseihez biztosítana további forrásokat. Mindezt úgy, hogy nem lehet pontosan tudni, mire költötték el az eddig Ukrajnának küldött támogatásokat. Ez számos kérdést felvet. Ráadásul a mostani gazdasági helyzetben nincs olyan tagállam, amely szívesen nyújtana többletforrásokat Brüsszelnek – nyilatkozta lapunknak Gát Ákos Bence, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója, a Danube Institute külkapcsolati vezetője.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.