Már Zelenszkij hivatala is kezdi feladni a reményt

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a 2024-es év sorsdöntő lesz a harcokban.

2023. 11. 19. 8:41
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. november 4. Volodimilr Zelenszkij ukrán elnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott kijevi sajtóértekezleten 2023. november 4-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha egyelőre nem látni, hogy egyhamar véget érne a több mint másfél éve tartó ukrajnai háború, Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője arról beszélt, a 2024-es év sorsdöntő lesz a harcokban. Ukrajna az elmúlt időszakban temérdek fegyvert és pénzt kapott az Oroszországgal folytatott háború megvívásához, azonban egyes kijevi álláspontok szerint a posztszovjet ország sokáig nem fog tudni ellenállni az orosz csapatok támadásának.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó az ukrán 24-es csatornának adott interjúban arról beszélt, Moszkva továbbra is hatalmas összegeket fordít a háborúra.

Hozzátette: az ukrán fegyveres erők katonai műveleteinek sikeressége nagyban függ attól, hogy Ukrajna mennyi erőforrást tud rájuk fordítani, mennyi fegyvere van a két hadseregnek , valamint az is meghatározó szempont, hogy ezeket mikor kezdik el élesben használni a harcok során. Podoljak szerint korlátozni kell Oroszország erőforrásait.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, ha a Nyugat már nem segít nekik, csapataiknak vissza kell vonulniuk.

Márpedig most azt látni, hogy az október 7-én kirobbant közel-keleti háború miatt már nem a kelet-európai harcokra figyel a nemzetközi közösség. Nemrégiben Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is arról beszélt, az Izrael és a Hamász közötti harcok hatással lesznek az Ukrajna-politikára is. Példaként megemlítette, hogy Brüsszelnek nem lesz lehetősége arra, hogy 2023 végéig leszállítsa a korábban megígért egymillió lőszert. Hozzátette azonban, hogy az EU nem adja fel Ukrajna támogatását, várhatóan a lőszerek megküldését elhalasztják.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.