Lujza 2024. március 2.
logo

Ukrajna után ez jelenti a legnagyobb veszélyt Európára nézve + videó

Magyar Nemzet
2023.11.29. 19:57
Ukrajna után ez jelenti a legnagyobb veszélyt Európára nézve + videó

Az ukrán válság után a „Nagy-Albánia” létrehozását célzó több évszázados mozgalom jelenti a legnagyobb veszélyt a Nyugat-Balkán, de Európa békéjére is. Erről beszélt a szerb külügyminiszer a Kosovo Online hírportálnak.

Ivica Dacsics a koszovói biztonsági erők napján megjelentett Nagy-albán szimbólumok kapcsán emelte fel a szavát. Hozzátette azonban azt is, hogy Szerbia mindezt látja és elítéli, de meg kell értenünk azt is, hogy a nemzetközi közösség egy része, habár a saját szemével látja mindezt, mégsem hisz annak, vagy legalábbis átnéz felette.

A szerb külügyi tárca vezetője feltette a kérdést, hogy ez a hallgatás vajon azt jelenti-e, hogy egyetértenek azzal, amit az albánok tesznek, ezt Belgrádnak fel kell mérnie.

 Egy biztos ebben az esetben: figyelembe kell venni azt is, hogy milyen erős kijelentések hangoznak el a részükről, amikor szerb részről valami olyan kérdés vetül fel, amely valakinek nem tetszik – tette hozzá Dacsics.

Láthatják, hogy a Nagy-Albánia kérdésében senki nem nyilvánul meg, s azt senki nem ítéli el. Ezzel pedig további jelentőséget kap az. Legitimitást kap ez a cél, amelyért az albán pártok harcolnak Koszovóban, Albániában, Észak-Macedóniában, Montenegróban vagy Szerbia déli részén. Folyamatos, több évszázados mozgalmuk van, amely éppen ezt célozza. Állandóan azt mondogattuk, hogy ez jelenti a legnagyobb veszélyt a nyugat-balkáni békére, és mondhatnám Európára is, az ukrán válság után

 – mondta az interjúban a miniszter.

Borítókép: Ivica Dacsics szerb külügyminiszter egy belgrádi gazdasági fórumon (Fotó: Szerb Kormány, Tanjug)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.