Ukrajna után ez jelenti a legnagyobb veszélyt Európára nézve + videó

Szerb külügyminiszter: A nemzetközi közösség egy része, habár látja, mi folyik, mégsem hisz a szemének.

2023. 11. 29. 19:57
IVICA DACIC
EKONOMIJA FORUM MIŠEL Fotó: STRAHINJA AĆIMOVIĆ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán válság után a „Nagy-Albánia” létrehozását célzó több évszázados mozgalom jelenti a legnagyobb veszélyt a Nyugat-Balkán, de Európa békéjére is. Erről beszélt a szerb külügyminiszer a Kosovo Online hírportálnak.

Ivica Dacsics a koszovói biztonsági erők napján megjelentett Nagy-albán szimbólumok kapcsán emelte fel a szavát. Hozzátette azonban azt is, hogy Szerbia mindezt látja és elítéli, de meg kell értenünk azt is, hogy a nemzetközi közösség egy része, habár a saját szemével látja mindezt, mégsem hisz annak, vagy legalábbis átnéz felette.

A szerb külügyi tárca vezetője feltette a kérdést, hogy ez a hallgatás vajon azt jelenti-e, hogy egyetértenek azzal, amit az albánok tesznek, ezt Belgrádnak fel kell mérnie.

 Egy biztos ebben az esetben: figyelembe kell venni azt is, hogy milyen erős kijelentések hangoznak el a részükről, amikor szerb részről valami olyan kérdés vetül fel, amely valakinek nem tetszik – tette hozzá Dacsics.

Láthatják, hogy a Nagy-Albánia kérdésében senki nem nyilvánul meg, s azt senki nem ítéli el. Ezzel pedig további jelentőséget kap az. Legitimitást kap ez a cél, amelyért az albán pártok harcolnak Koszovóban, Albániában, Észak-Macedóniában, Montenegróban vagy Szerbia déli részén. Folyamatos, több évszázados mozgalmuk van, amely éppen ezt célozza. Állandóan azt mondogattuk, hogy ez jelenti a legnagyobb veszélyt a nyugat-balkáni békére, és mondhatnám Európára is, az ukrán válság után

 – mondta az interjúban a miniszter.

Borítókép: Ivica Dacsics szerb külügyminiszter egy belgrádi gazdasági fórumon (Fotó: Szerb Kormány, Tanjug)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.