A jemeni lázadók újabb kereskedelmi hajót támadtak meg a Vörös-tengeren

A jemeni húszi lázadók saját keddi közlésük szerint újabb kereskedelmi hajót támadtak meg a Vörös-tengeren.

Forrás: MTI2023. 12. 27. 6:45
null
Hodeida, 2023. július 20. A 2023. július 15-i képen a máltai zászló alatt hajózó CMA CGM Gulf Express teherhajó kirakodásra vár a vörös-tengeri Hodeira kikötõjében. A polgárháború dúlta Jemen az élelmiszerellátásának csaknem 90 százalékát behozatalból fedezi, ennek több mint 40 százalékát az Ukrajnából és Oroszországból származó búza és egyéb gabonaimport teszi ki. Július 17-én lejárt a Fekete-tengeren keresztül történõ ukrán gabonaexportról szóló megállapodás, amelyet Oroszország nem hosszabbít meg, mert az orosz vezetés szerint nem teljesültek az alku Moszkva által szabott feltételei. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jahja Szaría, a síita lázadók szóvivője szerint a United nevű kereskedelmi hajó legénysége három figyelmeztetést is figyelmen kívül hagyott, ami miatt rakétákkal intéztek támadást ellene.

A hajót üzemeltető MSC vállalat megerősítette, hogy támadás érte a Szaúd-Arábiából Pakisztánba tartó konténerszállító hajót.

Jelenleg a teljes legénység biztonságban van, nincsenek sebesültek és a hajó teljes átvizsgálása zajlik

– ismertette a cég.

A gázai övezeti háború kirobbanása óta a teheráni vezetés hátszelét élvező jemeni húszi lázadók fokozták támadásaikat kereskedelmi és hadihajók ellen a Vörös-tengeren. 

A húszik a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet leállítását követelik.

Az amerikai hírszerzés mindemellett azt állítja, hogy Irán áll a támadás hátterében, amelyek megzavarták a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán, a Szuezi-csatornán keresztüli kereskedelmi forgalmat.

Szaría közölte azt is, hogy drónokkal támadták a dél-izraeli Eilat városát és más térségeket a megszállt Palesztina területén.

Az egyiptomi hadsereg a nap folyamán közölte, hogy lelőttek egy drónt a Vörös-tenger partján található Dahab városának közelében. Izrael hasonló bejelentést tett egy ellenséges objektumról, szintén a Vörös-tenger térségében.

 

Borítókép: A 2023. július 15-i képen a máltai zászló alatt hajózó CMA CGM Gulf Express teherhajó kirakodásra vár a vörös-tengeri Hodeira kikötőjében (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.