A valóság tagadása: vita a fehérellenes rasszizmusról a fiatal áldozat kapcsán

A fehérellenes rasszizmus nem kevésbé súlyos, mint más fajtái.

2023. 12. 19. 4:50
Maréchal, Marion
Budapest, 2021. szeptember 23. Marion Maréchal, a francia Nemzeti Front korábbi képviselõje, a francia Szociológiai, Gazdaság- és Politikatudományi Intézet (ISSEP) fõigazgatója a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marion Maréchal – aki eredetileg Marine Le Pen unokahúgaként vált ismertté – az Éric Zemmour-féle Visszahódítás párt alelnökeként folytatott vitát Mathilde Panottal, aki a Jean-Luc Mélenchon szélsőbaloldali francia vezető mozgalmának egyik kulcsfigurája.

A vita egyik fő témája a fehérellenes rasszizmus volt. Panot szerint az csak a szélsőjobboldal kitalációja.

A baloldali képviselő álláspontját az határozhatja meg, hogy a Jean-Luc Mélenchon egy muzulmán köröket támogató politikát folytat jelenleg. 

A rendkívül feszült vitát a francia BMFTV szervezte, a vita alapját a többnyire arab származású fiatalokból álló banda „fehér vadászat” nevű kezdeményezése adta, aminek következtében a francia Crepol faluban meggyilkolták a tizenhat éves Thomas Perottot.

Maréchal ragaszkodott hozzá, hogy ez a tett – ahol a csoport hangoztatta is, hogy fehéreket jöttek ölni – bizony fehérek elleni rasszizmusnak felel meg.

Van a lakosságnak egy olyan része, amely nem akar Franciaországnak szívességet tenni, amely gyűlöli Franciaországot, a történelmét, az identitását, sőt a franciákat is azért, amilyenek. Egyfajta fehérellenes rasszizmusnak hódolnak

– fogalmazott a feltörekvő jobboldali politikus.

Radikális baloldali vitapartnere válaszolt azt kérdezte:

Ön szerint létezik olyan, hogy fehérellenes rasszizmus?

Érthető módon nem volt nehéz dolga a Visszahódítás alelnökének, amikor a franciaországi fehérek elleni erőszak valóságát kellett felfedje. 

Reménytelen, amikor amikor egy embert kilencszer megszúrnak, azt kiabálva, hogy piszkos fehér, és Mathilde Panot számára ez nem fehérellenes rasszizmus!

 – fogalmazott.

A gwer szó az algériai arab nyelvből származik, és fehér emberre, nyugati emberre, nem muszlimra utal. Tágabb értelemben egy arabot vagy muszlimot, aki úgy viselkedik, mint egy nyugati, gwernek nevezhetnénk, negatív konnotációval.

A vitában a baloldal szócsöve meglehetősen alul maradt, Zemmour párttársa a végén csak arra kérte őt, hogy ismerje be, hogy a rasszizmus minden formája elítélendő, és ennek értelmében a fehérellenes rasszizmus nem kevésbé súlyos, mint más fajtái.

Borítókép: Marion Maréchal, a francia Nemzeti Front korábbi képviselője, a francia Szociológiai, Gazdaság- és Politikatudományi Intézet (ISSEP) főigazgatója a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.