Büntetné az olasz jobboldal a betlehemeket kitiltó iskolákat

Védelmébe vette az olasz kormány a keresztény értékeket és hagyományokat.

2023. 12. 21. 12:43
null
Makó, 2020. november 29. A Magyarország legszebb betleheme pályázat díjnyertes alkotása, Bertus-Barcza Anikó mûvésztanár munkája Makón 2020. november 29-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz kormány védelmébe veszi az egyik legszebb kulturális és vallási szimbólumot, a betlehemet. Az Olasz Testvérek (FdI) párt törvényben szabályozná, hogy senki se tilthassa ki az olasz iskolákból a Megváltó születését ábrázoló jászlakat.

Az „El a kezekkel a betlehemtől” elnevezésű törvénytervezet benyújtója Lavinia Mennuni jobboldali szenátor szerint tarthatatlan, hogy egyre több iskola vezetősége dönt úgy, hogy a karácsonyt a tél ünnepnek nevezik, a betlehemet pedig eltávolítják, hogy véletlenül se sértse a más vallású és kultúrájú diákokat.

A kormány arra törekszik, hogy egyetlen oktatási intézményből se tilthassák ki az évezredes keresztény hagyományokat őrző betlehemet, a karácsonyi és húsvéti ünnepeket idéző szimbólumokat. A törvénytervezet bevezetné, hogy komoly fegyelmi megrovásban és egyéb szankciókban részesüljenek azok az iskolaigazgatók, akik úgy döntenek, kényelmetlen számukra a betlehem vagy a keresztény ünnepekre utaló szimbólumok, és száműzik az intézményekből. A továbbiakban tilos elutasítani a szülők, tanulók vagy diákszervezetek kezdeményezését, amely a karácsony és a húsvét megünneplésére vonatkozik, ilyenek lehetnek betlehemes játékok, karácsonyi koncertek vagy más, ünnepi hagyományt megelevenítő rendezvények.

A törvényjavaslatot több irányból kritika fogadta. A baloldali politikusok szerint az olasz kultúrát és vallási hagyományokat őrizni kell, ezt azonban nem lehet ráerőltetni minden olasz oktatási intézményre. Riccardo Magi, a Több Európa baloldali párt főtitkára szerint képmutató a kormány magatartása. A keresztény értékeket védik, közben megnehezítik a tengeri mentési munkálatokat. Az üldöztetés elől menekülő Szent Család valószínűleg Albániában, egy zárt befogadó központban találna helyet – bírálta a kormány törvényjavaslatát a baloldali politikus. Magi szerint a vallási szimbólumok kötelező jellegű felhasználása megsérti a más vallású diákokat, ugyanakkor ellentmond az alkotmány szabad vallásgyakorlásra vonatkozó 19. cikkelyének. Úgy véli, a Meloni-kormány vallási diktatórikus rezsimekre hasonlít, melyek törvénykezés által rákényszerítik a vallást az állampolgárokra. 

A kisded Jézus születését megörökítő jászoljelenet évről évre ideológiai játszmák ezközévé válik. Idén a Nápoly környéki Capocastello elnevezésű településen szivárványcsaláddal állított betlehemet don Vitaliano della Sala plébános.

 

A jászoljelenetből hiányzik Szent József alakja, helyébe egy asszony került. Az újszülött Jézust két anya őrzi az istálóban a tehenek és szamarak között. A plébános szerint nemcsak hagyományos családok léteznek, hanem másfajta szülők és párkapcsolatok is. A hittanórákra nemcsak elvált, egyszülős családokban élő gyermekek járnak, hanem olyanok is, akiket két anya vagy két apa nevel. Az azonos nemű szülők megjelenítése a betlehemi jászolban valójában a LMBTQ-közösség tagjai iránti közelséget és bátorítást szándékozik kifejezni, hiszen mindenki egyenlő, mindenki ugyanolyan elbánást és tiszteletet érdemel – magyarázta a katolikus pap. Ferenc pápa szavaira hivatkozott, aki több alkalommal hangsúlyozta: az egyház nem közösíthet ki senkit.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.