Donald Tuskék máris cenzúrázzák az állami médiában a jobboldali közleményeket

Az új lengyel kormány arra utasíthatta a lengyel állami hírügynökséget, hogy ne közölje az ellenzék közleményét.

Forrás: V4NA2023. 12. 31. 9:04
TUSK, Donald
Varsó, 2023. december 19. Donald Tusk lengyel miniszterelnök az október 15-i parlamenti választások eredményeképpen megalakított kormányának elsõ ülése utáni sajtóértekezleten a varsói kormányfõi hivatalban 2023. december 19-én. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjedelmes közleményben reagált a lengyel köztelevíziót, a közrádiót és az állami hírügynökséget ért durva és erőszakos támadásra Jaroslaw Kaczynski, a nemrég ellenzékbe került Jog és Igazságosság (PiS) pártelnöke – számolt be róla a V4NA. A nemzetközi hírügynökség cikke szerint Kaczynski élesen bírálta Donald Tusk és baloldali kormánya módszereit, valószínűleg ez az oka annak, hogy Tuskék utasítására a Lengyel Sajtóügynökség (PAP) nem közölte az ellenzéki pártvezér közleményét, cenzúrázva ezzel a jobboldalt.

Jaroslaw Kaczynski azt írta, Tusk egyértelműen ideges, és az ezt követő nyilatkozatai bizonyára leleplezik majd valódi szándékait a másként gondolkodókkal szemben.

Amióta Brüsszelből visszatért Lengyelországba, Donald Tusk egyértelműen az éles társadalmi megosztottságra és a társadalmi erők politikai megsemmisítésére játszik, amelyeknek más az elképzelésük az övékhez képest. A fenyegetés és megfélemlítés a Platform politikai környezetének állandó módszere

– emlékeztetett Kaczynski. Hozzátette: bár sokat beszélnek a demokráciáról és a szabadságról, a valóságban brutálisan el akarják nyomni a demokráciát, a szabadságot és a gondolat- és véleménypluralizmust – írja a V4NA. 

Példaként említette a média teljesen törvénytelen, erőszakos átvételét, valamint a parlamenti képviselők, újságírók és az ilyen intézkedéseket megkérdőjelező, tiltakozó polgárok elleni fenyegetéseket.
 

Szimbolikus, hogy a Polgári Platform hatalomra kerülésével a súlyos korrupciós vádakkal sújtott embereket kiengedik a börtönből és Európa szalonjaiba kerülnek, míg a patológiák és visszaélések ellen harcolókat megfosztják parlamenti mandátumuktól, és börtönbe akarják zárni őket

– fogalmazott a PiS pártelnöke, aki leszögezte, hogy mindenki mellett teljes mellszélességgel kiállnak, akit megtámad a baloldali kormány.

A cenzúra teljes erővel visszatért – írta Rafal Bochenek, a Jog és Igazságosság szóvivője a közösségi oldalán, utalva a történtekre. Szerinte ez újabb bizonyíték arra, hogy ezek a politikai funkcionáriusok azért jöttek a médiaintézményekbe, hogy befogják az ellenzék száját, és elvágják a nyilvánosságot az információktól. Tuskék csak azokat az információkat választják ki, amelyek hízelgőek, így a polgárok nem tudják meg az igazságot.
Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök az október 15-i parlamenti választások eredményeképpen megalakított kormányának első ülése utáni sajtóértekezleten a varsói kormányfői hivatalban 2023. december 19-én. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.