Ezt írta Orbán Viktornak Vlagyimir Putyin újév alkalmából

Több külföldi állam- és kormányfőnek is gratulált az orosz elnök az új év kapcsán.

2023. 12. 30. 12:21
PUTYIN, Vlagyimir
Pjatyigorszk, 2023. december 5. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Masuk Oktatási Központban tett látogatása során a Sztavropoli területen lévõ Pjatyigorszkban 2023. december 5-én. MTI/EPA/Szputnyik pool/Szergej Karpuhin Fotó: Szergej Karpuhin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a külföldi államok és kormányok vezetőinek karácsony alkalmából és a közelgő 2024-es új év kapcsán, de kinek küldött újévi üdvözletet Putyin és kinek nem?

 

Orbánnak és Vucsicsnak is írt Putyin

Az Orbán Viktor miniszterelnöknek írt újévi üzenetében hangsúlyozta, hogy idén a nehéz nemzetközi helyzet ellenére sikerült fenntartani az orosz–magyar kapcsolatok pozitív dinamikáját. 

Az orosz elnök megerősítette elkötelezettségét a konstruktív, pragmatikus viszony folytatása mellett, amely lehetővé teszi a fontos közös gazdasági projektek megvalósítását, s amely teljes mértékben megfelel az orosz és a magyar nép érdekeinek.

 

Az orosz államfő egy másik európai vezetőnek is gratulált. Vlagyimir Putyin Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnökhöz intézett szavaiban hangsúlyozta, hogy Oroszország és Szerbia között a barátság és a lelki közelség évszázados hagyományaira épülő kapcsolatok konstruktívan fejlődnek.

Kifejezte készségét a párbeszéd és az eredményes közös munka folytatására a kétoldalú, regionális és nemzetközi napirend aktuális kérdéseivel kapcsolatban.

Ferenc pápához szólva az orosz államfő megjegyezte elkötelezettségét a humanizmus és az igazságosság értékei mellett, és reményét fejezte ki, hogy fáradhatatlan tevékenysége továbbra is hozzájárul a béke és a harmónia erősítéséhez, valamint a népek közötti kölcsönös megértéshez.

 

Fejlődő kapcsolatok Kínával és Brazíliával

Oroszország elnöke őszinte gratulációját küldte Hszi Csin-pingnek, a Kínai Népköztársaság elnökének, hangsúlyozva, hogy az elmúlt évben a két orosz–kínai csúcstalálkozó erőteljes lendületet adott az átfogó partnerségi kapcsolatoknak, a stratégiai viszony kialakulásának. 

Következik Oroszország és Kína kulturális éve: az új nagyszabású projekt keretében tervezett rendezvények kiemelt jelentőséggel bírnak az országok közötti diplomáciai kapcsolatok közelgő 75. évfordulója kapcsán

– mondta az elnök.

Hozzátette: közös erőfeszítésekkel minden területen biztosítható lesz a produktív kétoldalú együttműködés további bővítése, valamint az ENSZ-en, a G20-on, a Sanghaji Együttműködési Szervezeten és a kibővített BRICS-szövetségen belüli partnerségi viszony.

Az orosz vezető gratulált Luiz Lula da Silva brazil elnöknek is. 

Jelezte, hogy az orosz–brazil kapcsolatok politikai, kereskedelmi, gazdasági, humanitárius és egyéb területeken is aktívan fejlődnek a stratégiai partnerség elve alapján.

Nicolás Maduro venezuelai elnöknek pedig azt írta, hogy magas szinten vannak az államközi kapcsolatok, és az orosz–venezuelai stratégiai partnerség megerősítése érdekében folytatott közös munka mellett szólt. 

Az orosz államfő újévi köszöntőt küldött Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, kiemelve, hogy az utóbbi időben sokat tettek Oroszország és Törökország sokrétű együttműködésének fejlesztéséért.

Vlagyimir Putyin újév és karácsony alkalmából Alekszandr Lukasenka belarusz köztársasági elnöknek felhívta a figyelmét arra, hogy 2023-ban a két állam együtt magabiztosan vette a komoly kihívásokat, sikeresen szembeszállt a kollektív Nyugat ellenséges politikájával és jogos érdekei védelme mellett, s hatékonyan összehangolták erőfeszítéseiket a nemzetközi ügyekben. 

 

De kik maradtak le a listáról?

Az orosz államfő az idézetteken kívül még egy sor volt szovjet tagköztársaság és más ország vezetőjének küldte el jókívánságait, az európai politikusok közül pedig csak a korábban említett állam- és kormányfőknek írt. Nicolas Sarkozy volt francia elnök és Gerhard Schröder volt német kancellár is kapott üdvözlő üzenetet, Joe Biden amerikai elnök és más nyugati politikusok viszont nem.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Masuk Oktatási Központban tett látogatása során a Sztavropoli területen lévő Pjatyigorszkban 2023. december 5-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik pool/Szergej Karpuhin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.