Zaharova: Nyugati támadás folyik Szerbia ellen

Hiába kérte a baloldali ellenzék a teljes választás megismétlését, csak néhány helyen voksolnak újra Szerbiában.

2023. 12. 30. 10:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincöt helyen ismétlik meg ma az előre hozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választást Szerbiában, mert a december 17-i voksolás során szabálytalanságokat tapasztaltak – írja az MTI. Szombaton 7 és 20 óra között a 6,5 millió választópolgár közül 19 543-nak kell ismét az urnák elé járulnia.

A hírügynökség emlékeztet: a baloldali ellenzék napok óta tüntet a teljes választási folyamat megismétlését követelve, az országos választási bizottság azonban az összes erre vonatkozó beadványt elutasította. Bojan Klacsar, a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (Cesid) vezetője szerint annak ellenére, hogy a Nemzeti Gyülekezés nevű jobboldali koalíció a háromszázalékos bejutási küszöb közelében van, nem fogja azt elérni a megismételt voksolás után sem, és a többi listás induló eredményén sem fog lényegesen változtatni az új szavazás.

Míg a jobboldali ellenzék többé-kevésbé elfogadta a december 17-i voksolás eredményét, a baloldali ellenzék már a voksolás másnapján tiltakozásba kezdett. 

A demonstráció élére a Szerbia az erőszak ellen nevű választói lista képviselői álltak, akik a második helyen végeztek a választáson. Az országos választási bizottság előzetes eredményei szerint a voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt listája nyerte meg a voksok 46,7 százalékának megszerzésével, míg a második a baloldali ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen elnevezésű listája lett a szavazatok 23,69 százalékával.

 

Magára maradt az éhségsztrájkban

A Szerbia az erőszak ellen lista egyik legismertebb politikusa, Marinika Tepics tizenharmadik napja folytat éhségsztrájkot a választás megismétlését követelve. 

A politikus a voksolás másnapján, december 18-án jelentette be, nem vesz magához élelmet mindaddig, míg a választási bizottság nem dönt a voksolás megismétléséről. 

Szerinte ugyanis számos csalás és visszaélés történt, az általa képviselt lista ezek miatt maradt alul a kormányzó erővel szemben. Tepics éhségsztrájkjához korábban a lista másik emblematikus figurája, Miroszlav Alekszics is csatlakozott, ő azonban gyorsan feladta. Indoklása szerint vallási megfontolásból döntött úgy, hogy nem sanyargatja a testét. Tepics azonban továbbra is kitart. Állapota kapcsán azt mondta,

Az ereim törékenyek, szétrepednek, ezért nehezen kapok infúziót, de a fejem és a lelkem nyugodt.

A baloldali ellenzék eközben visszatért korábbi taktikájához, a tüntetések szervezéséhez is. A választások előtt általuk erőszak elleninek nevezett gyűléseket és felvonulásokat tartottak a szerb fővárosban, melyek során az országot vezető Szerb Haladó Párt politikáját és tagjait, valamint konkrétan Alekszandar Vucsics államfőt tették felelőssé a Szerbiában uralkodó, általuk erőszakosnak és korruptnak titulált légkörért.

Egyetemisták bénítják meg sátraikkal a forgalmat az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium épülete közelében Belgrádban 2023. december 29-én, a december 17-i előre hozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon szerintük elkövetett csalások ellen tiltakozva (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Az ellenzék most, hogy a választásokon nem sikerült megszereznie a kívánt polgári támogatást, ismét tüntetni kezdett. Az elsősorban egyetemistákból álló csoportok napok óta akadályozzák az ünnepek miatt egyébként is nehézkes belgrádi közlekedést, pénteken pedig 24 órás útlezárást hirdettek.

 

Zaharova: A Nyugat beleszól a szerb belpolitikába

Szerbia és a szerb nép képes ellenállni a Nyugat azon törekvésének, hogy beavatkozzon belügyeikbe, és ezzel válságot idézzen elő az országban – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Rosszija-24 orosz csatornának. 

Látjuk, hogy nagyon komoly elemei vannak a nyugati beavatkozásnak Szerbiában, a belügyekbe való beavatkozásnak. A legfontosabb, hogy Szerbiában és a szerb népben megvan az erő. Ez egy nagy próbatétel, hosszú az út, hogy ellenálljunk a nyugati támadásnak, amellyel Szerbia most megpróbál megbirkózni, de én hiszek bennük. Meggyőződésem, hogy függetlenül attól, hogy a Nyugat milyen forgatókönyvet készít elő, a szerb nép tudni fogja, hogyan reagáljon

– idézte Zaharova nyilatkozatát a Tanjug szerb hírügynökség.

A szóvivő hozzátette: a szerbek ismerik a történelmüket, és „Ukrajnával ellentétben soha nem hagyták el azt”.

A szerbek szent módon tisztelegnek mindazok előtt, akik nemcsak hazájuk boldogulásáért dolgoztak, hanem életüket is áldozták például a 20. században és korábban is. Ez az erő mélyen gyökerezik, és nem lehet könnyen megtörni vagy egyszerűen eltörölni, ez nem így működik

– mondta Zaharova.

Arról, hogy Oroszország szerint külföldi erők állnak a szerbiai zavargások mögött, már korábban is írt a Magyar Nemzet.

A szerbiai baloldali ellenzék mögött pedig Soros György szervezetei is felbukkantak.

 

Az államfő a végleges eredményeket várja

Alekszandar Vucsics köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a szombati megismételt választásokat követően lezárulhat a választási folyamat, és kihirdethetik annak végleges eredményeit, hogy Szerbia ne vesztegessen erre több időt, az új kormányra ugyanis számos fontos feladat vár – olvasható az MTI tudósításában. A szerbiai jogszabályok szerint a választás végleges eredményeinek kihirdetését követően harminc napon belül kell megalakulnia a parlamentnek, és a parlament alakuló ülését követően kilencven napon belül kell felállnia az új kormánynak. 

A Szerb Haladó Párt még nem közölte, kit javasol miniszterelnöknek.

Borítókép: Egyetemisták bénítják meg sátraikkal a forgalmat az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium épülete közelében Belgrádban 2023. december 29-én, a december 17-i előre hozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon szerintük elkövetett csalások ellen tiltakozva (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.